Diyarbakır’da PSK’den ‘Halepçe Soykırımı’ semineri

17-03-2024
Etiketler Halepçe Katliamı PSK Kürdistan Sosyalist Partisi
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), 16 Mart 1988’de gerçekleşen Halepçe Soykırımının 36'ıncı yıldönümü nedeniyle bir seminer gerçekleştirdi.

PSK’nin Diyarbakır İl Örgütü’nde gerçekleşen seminere konuşmacı olarak yazar Ahmet Kani ile PSK Genel Başkanı Bayram bozyel katıldı. Seminerin moderatürlüğünü Serhat  Bozhan yaptı.

Seminerin başlangıcında Serhat Bozhan, Halepçe katliamı ile ilgili yaptığı kısa bir açıklamadan sonra katılımcıları Kürdistan şehitleri için saygı duruşuna davet etti.

Ardından Ahmet Kani yaptığı sunumunda Kürt halkının uzun yıllar içinde yürüttüğü mücadele ve uğradığı katliamlardan söz etti.

Irak-İran savaşında Kürt halkının her iki tarafın saldırılarına hedef olduğunu belirten Kani, bu süreçten gerekli derslerin çıkartılması ve Kürtlerin kazanımlarının korunması için Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) daha yakın bir işbirliği içinde olmalarını gerektiğini ifade etti.

Daha sonra söz alan PSK Başkanı Bozyel ise “Kürtlerin Halepçe Soykırımını iyi irdelemesini ve bu süreçten gerekli sonuçlara ulaşması gerektiğini” dile getirirken en büyük yenilgilerden sonra bile umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini, Halepçe katliamından 3 yıl sonra özgür Kürdistan’ın temellerinin atıldığı bir iklimin oluşmasının bu konuda önemli bir ders olduğunu ifade etti.

Bozyel konuşmasında Kürdistan’ın kuruluşuna giden süreçte başka faktörlerin yanı sıra Kürt partileri arasındaki ittifakın, özel olarak da Başkan Mesud Barzani ile Celal Talabani’nin (Mam Celal) feraset, öngörü ve diplomatik ustalıklarının payı olduğunu kaydetti.

Seminere diğer Kürt partilerin temsilcileri de katıldı.

Halepçe Katliamı

16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’in talimatı ile Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı.

En az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamda 10 binden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların büyük çoğu kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.

Tarihe “Halepçe katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.

2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü Enfal Katliamı kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.

Saddam Hüseyin'in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe Katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.

1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Halepçe katliamını soykırım olarak tanıdı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli