Erbil (Rûdaw) - Doğu-Güneydoğu Dernekler (DGD) Platformu Başkanı Abdülhakim Daş, Kürtçe seçmeli derslerin önemli olmakla beraber yetersiz olduğunu belirterek Kürtçenin resmi dil olması gerektiğini ifade etti.
Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ortaokullarda (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamındaki seçmeli dersler arasında yer alıyor.
Ortaokullarda, 2023-2024 eğitim öğretim yılı seçmeli derslerin tercih süreci başladı. Öğrenciler, istediği seçmeli dersleri almak için 10 Şubat’a kadar başvuru yapabilecek.
Rûdaw, Kürtçe seçmeli dersler konusunda uzmanlar, öğretmenler, aileler ve öğrencilerin görüşlerine yer vermenin yanında, Kürt öğrencilerin bu dersleri seçmesi için yürütülen kampanya çalışmalarını da takip ediyor.
1’i konfederasyon, 12’si federasyon, 6’sı da kent platformu olmak üzere bünyesinde 500’ü aşkın derneği barındıran DGD Platformu Başkanı Abdülhakim Daş, Rûdaw TV bülteninde Rawîn Sterk’in “seçmeli ders” özel yayına konuk oldu.
“Oyalama projesi fakat elde edilmiş kazanım”
Bünyesindeki derneklerin yöneticileri arasında Ermeni, Süryani, Ezidi ve Arapların da olduğu DGD Platformu’nun Başkanı Daş, “Kürtçe seçmeli ders projesini Kürtleri oyalama projesi olarak görüyorum fakat bu da elde edilmiş bir kazanım, bir mücadele neticesinde kazınılmış bir şey. Devlet bunu yapmaya mecbur kaldı ama elinden geldiğince engellemeye çalışıyor” diye konuştu.
“Kürtçe resmi dil olmalı”
Çok düşük sayıda Kürtçe öğretmeni atanmasına değinen Daş, “Kürtler, bir şekilde bunu protesto edilebilir. Hakkımız olan bu değil. Hakkımız, Kürtçenin resmi dil olması, ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim dili olmasıdır” dedi.
“Birçok engel çıkarılıyor”
Başvuru sayısının önemli olduğunan değinen Daş, “Eski dönemlere oranla geçen sene başvuru sayıları iyiydi fakat çok sayıda yanlışklık yapıldı, birçok engel çıkarıldı” şeklinde konuştu.
“Bu bir fırsat”
Sosyal medya hesabından Kürtçe derslerinin seçilmesi çağrısı yaptığını belirten Daş, “Bu her Kürt’ün başvurması gereken bir fırsat” değerlendirmesini yaptı.
“Kürt halkı bu hakkı elde etti”
Daş, Kürtçe seçmeli derslerin Kürt halkı için çok az olduğunu aktararak “Bu kazanım Kürt halkının mücadelesiyle elde edildi. Herhangi bir hükümet veya iktidar bunu bir lütuf olarak veya Kürtlerin hakkı olarak vermedi. Bu hakkın kazanıma dönüşmemesi ve ilerletilmemesi için de tüm çabalarını sarf ediyorlar” diye belirtti.
Daş, “Tüm bunlara rağmen gidin, başvurun, Kürtçe seçmeli dersleri seçin” diyerek Kürtçe seçmeli derslerin seçilmesi için çağrı yaptı.
“Kürtlerin buna razı olması utanç”
Seçmeli ders hakkının mücadele sonucunda kazanıldığına dikkat çeken Daş, “Kürtlerin sadece buna razı olması ‘utanç’tır” ifadelerini kullandı.
Kürt parti, kurum ve kuruluşlarının dil eğitimi konusunda da bir araya gelip anlaşamadığını kaydeden Daş, “Kürtçenin resmi dil olması için mücadele verilmeli. Bu da Kürt halkının birliğiyle mümkündür. Kürt partileri de bizim bu platform çatısında bir araya gelmemiz gibi bir araya gelmeli” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın