Diyarbakır'da Kitap Fuarı açıldı

Haber Merkezi – Diyarbakır'da 9 gün sürecek "Kitap Fuarı" 4 yıl aradan sonra  kitapseverlere kapılarını açtı. 

Fuarın ilk günü şair Berken Bereh organize komitesini protesto etti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Eylül Fuarcılık tarafından Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi'nde 24 Aralık'a kadar sürecek "Kitap Fuarı'nın açılışı düzenlenen programla gerçekleşti.

120 yayınevi ve 350 yazar katılıyor

Fuara Avesta Yayınları, Sitav Yayınları, Doz Yayınları, Ronya ve Nostos Yayınlarının da aralarında bulunduğu 120 yayınevi katılıyor.

350 yazar ve şair ise fuar boyunca kitaplarını imzalayacak, söyleşi yapacak.

Fuar açılışında bir konuşma yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya ziyaretçi potansiyeli olarak fuardan beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Kaya, "Fuarımıza 120 yayınevi ve 350 yazar katılacak. Fuar, panel ve söyleşilerle devam edecek. 3 yıl sonra ilk kez böyle bir kitap fuarı yaptık. Diyarbakır için kitap yalnızca bir fuardan ibaret değil. Kültür şöleni gibi algılanır. Her yayınevine ilgi gösteren bir okuyucu kitlesi var. Desteklerinden dolayı yetkililere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Eylül Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Çayır da, kitabın olduğu yerde hoşgörü, yürek ve aklın olduğunu ifade etti.

Çayır, şöyle konuştu:

"Kitap varsa, medeniyet, gelecek ve istikbal vardır. Kitapla yaşayan ve kitapsız yaşayan toplumlar arasında farklılık olduğunu tarih bize öğretti. Fuarda her gün onlarca konferans ve imza günleriyle karşılaşacaksınız. Fuarın hepimizin ufkuna, vicdanına ve fikrine katkı sunmasını diliyorum."

Konuşmaların ardından davetliler tarafından fuarın açılışı gerçekleştirildi.

Berken Bereh protesto etti

İsmail Beşikçi, Kemal Burkay, Şakir Epözdemir, Berken Bereh, Bülent Arıç katıldı.

Kürt şair Berken Bereh'in söyleşi, Bülent Arınç'ın programının uzaması gerekçesiyle ertelendi. Daha sonra salonun başka etkinliğe verilmesi üzerine Bereh, söyleşiyi iptal etmek istedi.

Daha sonra söyleşinin yapılacağı salon başka programa verildi. Durumu protesto eden Berken Bereh, "Bu saygısızlık şahsıma değil, Kürtçeye yapıldı" diyerek programı iptal etmek istedi. Ancak okurları, "Bizi sizi dinlemeye geldik, söyleşiyi salon dışında yapalım" talebinde bulundu.

Fuar yönetimiyle yapılan görüşmelerin ardından program fuarın giriş bölümünde yapıldı.