Munzur Çem son yolculuğuna uğurlandı
Dersim (Rûdaw) – Almanya’da yaşamını yitiren Kürt araştırmacı ve yazar Munzur Çem (Hüseyin Beysülen) son yolculuğuna uğurlandı.
Kanser tedavisi gördüğü Almanya’nın Berlin şehrinde 77 yaşında hayata gözlerini yuman Munzur Çem, için Berlin Cemevi’nde düzenlenen törenin ardından cenazesi defnedilmek üzere Bingöl Yayladere ilçesine bağlı Seter köyüne getirildi.
PAK, PSK, HAKPAR, HDP ve TEVGER yöneticilerinin de yer aldığı cenaze törenine ailesi ve sevenleri olmak üzere çok sayıda insan katıldı.
Seter Cemevi’nde düzenlenen cenaze töreninde siyasi partiler ve arkadaşları Munzur Çem’in hayatına dair konuşmalar gerçekleştirildi.
Munzur Çem’in Kürtlerin dili ve tarihine önemli bir katkı sunduğunu ve Kürtlerin bir araya gelmesi için çaba sarf ettiğini ifade eden arkadaşları, Çem’in yerinin doldurulamayacağını söyledi.
Rûdaw’a konuşan HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan Munzur Çem’in Kürtler için büyük bir kayıp olduğunu belirterek, “Munzur Çem, bugün bedenen ölmüş olabilir ama fikri ve savunduğu düşünceler bize kaldı. Munzur Çem, tüm yaşamını Kürt kültürüne, Kürdistan davasına ve ana diline adadı. Bize düşen onun mirasına sdahip çıkmaktır. Eğer bize bıraktığı mirasa sahip çıkarsan Munzur Çem’in huzur içerisinde yatacağına inanıyorum. Kürt halkının başı sağolsun ”dedi.
Munzur Çem’in abisi Hasan Beysülen, “ Munzur çok iyi bir insandı, dil bilimciydi yazardı, araştırmacıydı, çok yönlü bir insandı. O asla kötülük istemezdi, silahtan yana değildi. Onun silahı kalemiydi, o silahların ortadan kaldırılmasından yanaydı. Dersim’de, başka yerde Irak, İran’da Kürtlerin olduğu yerleri gezdi. Dersim’e büyük katkıları oldu”diye konuştu.
Cezaneye katılan TEVGER Sözcüsü Yusuf Aydın ise, “Munzur, Kürt ve Kürdistan emektarı, aydın, sosyolog ve dilbilimciydi. Ancak ezilen ve devleti olmayan bir halkın aydını siyaset yapmaya da mecburdur” ifadelerini kullandı.
PSK Genel Başkan Yardımcısı Hasan Dağtekin, “Kendisini 47 yıldır tanıyordum. Siyasi alanda önemli hizmetlerde bulundu. Çalışmaları siyaset ile sınırlı kalmadı. Kürt ve Kürdistan kültürünün gelişimi için büyük hizmetlerde bulundu. kültürü ve dili için çalıştı. 1970’li yıllarda Ahmet Taş mahlası ile Özgürlük Yolu dergisinde yazıları yayınlandı. Ekonomiye ilişkin Kürt kültürüne ilişkin bir çok yazısı çıktı” ifadesini kullandı.
Çem’in naaşı Kürtçe okunan duların ardından omuzlara alınarak aile kabristanında gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.