11. Hangi İnsan Hakları Film Festivali İstanbul’da gerçekleştirildi

16-12-2021
Ömer Sönmez
Etiketler Film Festivali İnsan Hakları Efrin İnsan Hakları Örgütü
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - 11. Hangi İnsan Hakları Film Festivali, İnsan Hakları Haftası kapsamında İstanbul'da gerçekleştirildi. İnsan haklarına odaklanan Festival, insan hakları ihlallerinin unutulmaması ve kayıt altına alınmasını hedefliyor.

Festivalin bu yılki ana teması “cezasızlık”. Festival yetkilileri, Türkiye'de saldırılara, katliamlara, insan hakları ihlallerine karşı “cezasızlık” politikasının uygulandığını belirtiyor.

Festivalde 30'a yakın Kürt filmi ve belgeseli gösterildi. Çözüm sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yaşanan 3 kanlı saldırının hikayesini anlatan "Ölüm Ne Tarafa Düşer Usta" başlıklı belgesel İstanbul'da gösterildi.

Belgeselde 5 Haziran 2015’te HDP Diyarbakır mitingine yönelik bombalı saldırı, 20 Temmuz 2015 Suruç Katliamı ve 10 Ekim 2015 Ankara Tren Garı katliamı işleniyor.

Rûdaw’a konuşan yönetmen Gül Büyükbeşe festivalin temasını, “Türkiye gibi baskının arttığı toplumlarda hafıza da kayboluyor. Çünkü yetkililer olayların unutulmasını istiyor. Bu nedenle sosyal sorumluluk olarak hafızamızı her zaman canlı tutmalı ve bu tür çalışmalarla toplumsal bir hafıza oluşturmalıyız” sözleriyle anlattı.

Geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan 11. İnsan Hakları Film Festivali, her yıl İnsan Hakları Haftası kapsamında düzenleniyor.

Festival Koordinatörü Necati Sönmez, “Festivalimiz 2009 yılında başladı. Bir yıl bütçe, geçen yıl da pandemi nedeniyle festivali düzenleyemedik. Her yıl belirli bir konuya odaklanıyoruz. Hapis, kadın hakları, çocuk ve işçi hakları gibi konular. Bu yıl da cezasızlık konusu tema oldu. "Çünkü cezasızlık politikası Türkiye'de büyük bir sorun” diye konuştu.

Festival kapsamında resim sergileri, forumlar, çevrimiçi ve yüz yüze tartışmalar da yer aldı.

Ressam Hatice Kapusuz, “10 Ekim katliamının 6. yıl dönümünde ‘sanatla iyileşelim’ konusunu gündeme getirdik. Bu sergide halılar ve 104 kuş resmi bulunan bir hatıra ağacı yer alıyor. Öldürülen 30 kadın için de 30 Simurg kuşu çizdim" diyor.

Festival bağlamında film ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra resim ve fotoğraf sergisi de düzenlendi. Ankara Gar Katliamında hayatını kaybeden 104 kişi için mitolojik simurg kuşunun yer aldığı 104 kuş çizildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli