Hrant Dink Ödülü Fincancı ve Zelter’ın

16-09-2014
Rûdaw
A+ A-

Ankara (Rudaw)-Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü işkenceye karşı yıllar boyunca süren mücadelesinden dolayı Şebnem Korur Fincancı ile silah ticareti, nükleer santraller, insani hukuk ihlallerine karşı bireysel mücadele veren Angie Zelter’a verildi.

 

Ermeni aydın ve gazeteci Hrant Dink’in anısına 6 yıldır verilen ödüller için dün İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda tören düzenlendi. 2014 yılı ödül sahipleri, gecenin sonunda açıklandı.


Angie Zelter ödül konuşmasında, ülkesi İngiltere’nin, dünyadaki baskıcı rejimlere silah sattığına,uluslararası hukuku sistematik olarak ihlal ettiğini söyledi.


Bir diğer ödül sahibi Fincancı ise şu şekilde konuştu:


“Ermeni soykırımının hala kapı arkalarında konuşulmak zorunda hissedilmesi, Kürtlerin inkar ve imhasının yok sayılması, bu toprakların halklarının evlerinden yurtlarından sökülüp atılmasının her yıl kutlanabilir olması ve hatta bir avuç kalmış Ermeni halkının yaşadığı bir mahallede örneğin, bir ilkokulun adının Talat Paşa, caddenin Ergenekon, sokağın Türkbeyi olmasının utancıyla yaşamamız, bu toprakların ezilen tüm halklarının acısını hep birlikte hissetmemiz ve onarmak için elimizden geleni yapmamız gerekirken yapamamış, yetememiş olmanın mahcubiyeti”

 

Ödülün bu yılki jürisinde Baskın Oran, Gerard Libaridian, Kenneth Roth, Kumi Naidoo, Mary Kaldor, Oya Baydar, Rakel Dink ve 2013 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahipleri Nataša Kandić ve Cumartesi Anneleri  yer aldı.

 

Önceki yıllarda Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü kazananlar arasında Alper Görmüş, Amira Hass, Türkiye Vicdani Ret Hareketi, Baltasar Garzón, Ahmet Altan, Lydia Cacho, İsmail Beşikçi, Uluslararası Memorial Topluluğu, Cumartesi Anneleri ve Nataša Kandić bulunuyor.

 

Ermeni gazeteci ve aydın Hrant Dink 19 Ocak 2007’de İstanbul’da öldürülmüştü. Dink’in anısına kurulan Hrant Dink Vakfı Ermeni ve Türk halkı arasında bir köprü olmayı amaçlıyor. 6 yıldır Hrant Dink’in anısına Uluslararası Hrant Dink Ödülü veriliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli