Meclis, Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplanacak: MHP katılmıyor

Haber Merkezi – TBMM Genel Kurulu bugün saat 14.00'te AYM'nin tutuklu Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği kararı görüşmek üzere olağanüstü toplanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği vekilliğinin düşürülmesinin 'yok hükmünde' olduğu yönündeki kararını görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanıyor.

Meclis, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen süregelen hukuksuzlukları bir kez daha ele alınacak. Ancak, muhalefet meclisten Atalay'ın milletvekilliğinin iadesine yönelik olumlu bir karar çıkmasını beklenmiyor.

Muhalefet partilerinin verdiği ortak dilekçe üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı. Genel Kurul'u, CHP'li Gülizar Biçer Karaca'nın yönetmesi beklenirken, Kurtulmuş, olağanüstü oturumu AK Partili Bekir Bozdağ’ın yönetmesini istedi. Muhalefet partileri, bu değişikliğin genel kurulda alınacak kararları etkilemeyeceğini belirtse de, toplantının işleyişi üzerinde etkili olabileceğini ifade ediyor.

MHP’li vekiller katılmayacak

AK Parti milletvekilleri toplantı için yeter sayının sağlanması durumunda oturuma katılacak, MHP milletvekilleri ise TBMM Genel Kurulu'na katılmayacak.

Can Atalay oturum öncesi TBMM'ye çağrı yapan bir mesaj paylaştı.

Atalay mesajında, "AYM kararı Meclis'te okunarak özlük haklarım tesis edilecektir. Konu, bu kadar açık ve basitken aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, yalnızca Anayasa’ya uymamanın bahanesi olacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, yeniden Anayasa’nın yok sayılması anlamına gelecek böylesi ağır bir sorumluluk altına sokulmayacağına inanıyorum" dedi.

Atalay yapılması gerekeni ve talebini de şu sözlerle özetledi:

"Talebim açıktır, 1 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile 'milletvekilliğimin düşürülmesi' halinin yok hükmünde olduğu tespit edildiğine göre, hukuki durumum, 'milletvekilliğimin düşürüldüğünün' ilan edildiği 30 Ocak 2024 tarihinden hemen önce ne ise, halen odur. Ben hala Hatay halkının oyları ile seçilmiş bir milletvekiliyim ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesiyim" 

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.

Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı. Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi.

AYM: Vekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi.

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.