TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – ‘Seri özerklik ilanı’

16-08-2015
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün hükümet kurma sürecine ilişkin safettiği sözler, bu sabah tüm gazetelerin ilk sayfalarında yer aldı.

 

Yeni Şafak gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını, “Yetkimi kullanırım” başlığıyla okurlarına duyurdu. Haberde Erdoğan,  atamayla değil, milletin oylarıyla cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, "Halkımın verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanacağım" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetki alanlarının ne olduğunu da gayet iyi bildiğini kaydetti.

 

Silvan’da özerklik ilanı

 

Öte yandan, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde Demorkatik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Başkanı Barış Gülenyüzlü, “özerklik” ilan ettiklerini duyurdu.

 

Milliyet gazetesinin “Seri özerklik ilanı” başlığıyla verdiği haberde, DBP İlçe Başkanı Barış Gülenyüzlü, "Biz Ankara'dan yönetilmek istemiyoruz. Bu yüzden kendimizi ve kentimizi öz yönetimimizle yönetmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Silvan İlçesi Mescit Mahallesi Azizoğlu Meydan'nında bir araya gelen yaklaşık 300 DBP'li “özerklik “ ilanını duyurmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Barış Gülenyüzlü, AK Parti hükümetini eleştirerek, şunları söyledi:

 

"AKP hükümetinin herkes benim emrimde olmalı ve istediğim şekilde hareket etmeli, dayatması kabul edilemez. Yöneteceğimiz bu alanda halkın önderi olan önder Apo ile bu sistemi uygulayacağız. Bu bizim en meşru hakkımızdır. Bizler Farqîn'de (Silvan) yaşayan seçilmişlerin Demokratik Kent Meclisi olarak faşizan ve meşru olmayan rejime karşı toplumun öz yönetimi olarak kendimizi beyan ediyoruz.”

 

Dersim’de sistem değişti

 

Cumhuriyet gazetesi ise,  Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Dersim’de 14 bölgenin “özel güvenlik bölgesi”  ilan edilmesine ilişkin hazırladığı raporu, “Doğu’da sistem fiilen değişti” başlığıyla manşetten verdi.

 

Sözkonusu raporda, yasaya aykırı olarak yerleşim bölgelerinin de yasak kapsamına alındığı, sürenin keyfi olarak uzatıldığı belirtildi.

 

Haberde, “Kentte incelemelerde bulunan CHP heyeti, konunun nasıl bir keyfiyete döndüğünü ortaya koydu. Özel güvenlik bölgelerinin yalnızca yerleşim yerlerinin dışında ilan edilebileceğinin yasada belirtilmiş olmasına karşın kentte bu kurala uyulmadığına işaret edilen raporda, bazı valiliklerin güvenlik bölgesiyle ilgili süreyi istedikleri gibi uzattıklarına da dikkat çekildi” denildi.

 

HABER BAŞLIKLARI

 

Türkiye: Pasinler ruhu

Sabah: Komandolar uğurlandı

Hürriyet: Sistem depremi

Star: Önce güvenlik sonra sandık

Akşam: Sen evlat acısı yaşadın mı?

Bugün: 7 bakana 3 dönem engeli

Taraf: Savaşı TOMA kazandı

Vatan: Hendek raporu

Zaman: 2 günde 7 şehit

Evrensel: Sarayın sefası için!

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli