DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz: Biz Türkiye'deki on altı milyon emekli dilenci değiliz

Erbil (Rûdaw) – DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz “Biz Türkiye'deki on altı milyon emekli dilenci değiliz” diyerek hükümetin emeklilere ilişkin zam düzenlemesini eleştirdi.

Yavuz, en düşük emekli maaşının asgari ücretle aynı olması gerektiğini aksi takdirde sokaklardaki eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

10 bin liranın altında maaş alan emeklilere yapılacak zam netleşti. Ek emekli zammına ilişkin madde, vergi düzenlemesiyle birlikte Meclis'e sunulacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ek yüzde 5 oranında artış yapıldığını duyurdu.

Emekli maaşına yapılan zammın asgari ücretin gerisinde kalması tartışmalara neden oldu.

KESK bugün "Yoksulluğa ve Sefalete Teslim Olmayacağız" şiarı ile birçok ilde emekli ve asgari ücret zammıyla birçok ilde eş zamanlı basın açıklaması düzenliyor. 

DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarına ek yüzde 5 oranında artış yapılmasını Rûdaw’a değerlendirdi.

Yavuz Türkiye'de açlık sınırının 19 bin TL’yi, yoksulluk sınırının ise 65 bin TL’yi aştığını belirterek iktidarın, emekli aylıklarını asgari ücretin çok altında belirlemesini eleştirdi.

“16 milyon emekliyi memnun edecek bir zam değil”

Yavuz değerlendirmesinde şunları dile getirdi:

“Türkiye'de bugün en düşük asgari ücret hazine yardımıyla birlikte 10 bin TL olarak işlem görüyor. Bunu kök ücretleri on bin lira değil ancak hazine yardımıyla on bin TL'ye tamamlıyorlar. Bugün itibarıyla bir toplantı yapılacağı ve bunun bin-iki bin lira gibi cüzi bir rakam yükseltileceği söyleniyor. Bu, Türkiye'deki on altı milyon emekliyi, milyonlarca emekliyi memnun edecek insanca yaşayacağı koşulların sağlanması için yeterli bir ücret değil.

Türkiye'de asgari ücrete baktığımızda 17 bin TL olarak işlem görüyor. Asgari ücretin altındaki bir ücreti kabul etmek mümkün değil.

“İktidar hala inatla emekli ücretlerini asgari ücretin çok çok altında belirliyor”

Türkiye'de bugün açlık sınırı 19 bin TL’yi aşmış durumda. Yoksulluk sınırı altmış 65 bin TL'ye dayanmış durumda. Ancak iktidar hala inatla emekli ücretlerini asgari ücretin çok çok altında belirliyor. Şimdi bizler bunu dediğim gibi kabul etmem mümkün değil.

Bizim taleplerimiz emeklilerin insanca yaşayabileceği koşulların sağlanması için en düşük aylığın en düşük ücretin mutlaka asgari ücret seviyesine çekilmesi.”

“Bir milyon sekiz yüz bin dul ve yetim var”

Yavuz asgari ücretin de yeniden düzenlenmesi ve zam yapılması gerektiğini belirterek, “Bakın Türkiye'de yaklaşık bir milyon sekiz yüz bin dul ve yetim var. Bu dul ve yetimlerimiz bu zamlardan sonra bile altı yedi bin lira civarında ücretler almaya devam edecekler. Bir milyon sekiz yüz bin dul ve yetimimizin dört bin lirayla, beş bin lirayla yaşaması mümkün değil. Dolayısıyla dul ve yetimlerimiz de dahil tüm emeklilerin, tüm hak sahiplerinin asgari ücretin altında olmamak kaydıyla ücretlerinin yeniden belirlenmesi gerekiyor” dedi.

“Biz Türkiye'deki on altı milyon emekli dilenci değiliz”

“Biz Türkiye'deki on altı milyon emekli dilenci değiliz” diyen DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz “2008’de 1510 sayılı yasayla Aylık bağlanma oranlarını düşürdüler. Emekliliğe erişimi zorlaştırdılar. Tüm bunları geldiklerinden beri sistemik şekilde hayata geçirdiler. Bizim talebimiz beş bin beş yüz on sayılı yazanın öncesine dönülmeli, aylık bağlama oranları ona göre belirlenmeli ve ücretler buna göre revize edilmelidir” şeklinde emeklilerin taleplerini sıraladı.

Yavuz aksi takdirde her türlü mücadeleyi hayata geçireceklerini belirterek, “Örneğin bugün kamu emekçileri sendikası, KESK’in çağrısı ve bizlerin de katılımıyla Türkiye'nin dört bir yanında tüm bölgelerinde eş zamanlı eylem gerçekleştireceğiz. ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’ diyeceğiz.Bu anlamıyla da bunların da çağrı yapmış olayım. Tüm bölgelerdeki vatandaşlarımızın bugün akşam saat 'de yapacağımız olan KESK’in çağrısıyla hayata geçireceğimiz eyleme davet etmiş olayım” çağrısında bulundu.

“Dilenmeyeceğiz, direneceğiz”

Yavuz iktidarın gitmesi ve erkan seçime gidilmesi için her türlü eylemi yapacaklarını belirtti.

Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani dilenmeyeceğiz, direneceğiz değerli arkadaşlar. Şimdi öncelikle şunu söyleyeyim bugün ülkemizde en düşük ev kirası bile 15 bin liradan başlıyor. Yani bu şartlarda geçinmek mümkün değil. 10 bin TL ile kaç gün yetiyor? Tek kişi yaşıyorsa eğer, tek kişi yaşıyorsa eğer ve sağlıklı bir beslenme düşünüyorsa maksimum on gün ancak yeterli olur. Onun dışında dönemi ya ikinci bir işte çalışarak ya borçlanarak ya eşinin dostunun akrabasının katkılarıyla geçinmek getirmek zorunda. Yani on bin TL ile bugün ülkemizde bırakın bir yaşamayı, bırakın bir ailenin yaşamasını tek bir vatandaş dahi  on beş gün yaşayamaz.”