Van TSO'dan tüccar ve esnafa çağrı: Fahiş fiyatlar turizm sektörünü etkiliyor

2 saat önce
Etiketler Van Ticaret ve Sanayi Odası İranlı turist Fahiş fiyatlar Turizm
A+ A-

Haber Merkezi - Van Ticaret ve Sanayi Odası, artan fahiş fiyatlar nedeniyle kentte gelen İran ve Rojhılatlı turistlerde nicel düşüş olduğuna dair yayınladığı açıklamada esnaf ve tüccarlara fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısı yaptı. Van TSO fahiş fiyatların kentin turizm sektörünü olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu yazılı bir açıklamayla kentteki fahiş fiyat artışının turizm sektörüne etkisini değerlendirdi.

Van TSO açıklamasında 2024’de 1 milyon İranlı turistin Van’a gelmesinin hedeflendiği bu doğrultuda her fırsatta İran’ın ziyaret edildiği belirtildi.

İranlı turistlerin Van’ı ziyaret oranında düşüş olduğuna dair değerlendirmeler olduğu yönündeki eleştirilerin doğru olmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlimizi ziyaret eden turist sayısında aksine artış görülmektedir"

“Ancak; son dönemde İlimizi ziyaret eden İran vatandaşlarının sayısında, çeşitli sebeplere bağlı olarak nicel bir azalma meydana geldiğine ilişkin değerlendirmeler yapılmaktadır. İlk 6 aylık verilere bakıldığında; geçmiş yıllara göre İlimizi ziyaret eden turist sayısında aksine artış görülmektedir.

"Fahiş fiyat uygulamaları ne yazık ki şehrimizde de tartışma konusu olmaktadır"

Bu da yapılan açıklamaların turist sayısından kaynaklı olmadığını göstermektedir. Sorunu kendi bağlamımızda değerlendirmek gerektiği tarafımızca düşünülmektedir. Bu duruma; konaklama ücretleri başta olmak üzere yiyecek-içecek tekstil vb. sektörlerdeki spekülatif fiyat artışlarının etkili olduğu söylenebilir. Genel olarak Ülkemizin tüm tatil bölgelerinde kamuoyuna yansıyan fahiş fiyat uygulamaları ne yazık ki şehrimizde de tartışma konusu olmaktadır.”

Esnaf ve tüccarlara çağrı

Esnaf ve tüccarlara fiyat politikalarını gözden geçirilmesi çağrısı yapan Van TSO, “Esnaf ve tüccarımızın fiyat politikalarını tekrar gözden geçirmeleri, gelen misafirlere karşı hoşgörü ve nezaketi elden bırakmamaları gerekmektedir. Aksi durumda sektörün zarar görmesinin şehrimizde yaşanması kaçınılmaz olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Van TSO Yönetim Kurulunun açıklaması şu şekilde:

“Şehrimizi her yıl artan sayıları ile ziyaret eden komşumuz İran İslam Cumhuriyeti vatandaşları, 2018 yılında ülkemizi en fazla ziyaret edilen 4’üncü ülke konumuna getirmiştir. Her geçen gün sayısı artan İranlı turistlerin sadece geçen sene Kapıköy Sınır Kapısı’ndan şehrimize girişi yaklaşık 600 bin kişi olmuştur. Şehrimiz için can damarı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ve 7/24 esaslı çalışmasıyla birlikte, kent olarak 2024 hedefimizi 1 milyon İranlı turist olarak belirledik. Bu hedefe ulaşmak için Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalarımızı sürdürüyor ve her fırsatta İran’ı ziyaret ediyoruz.

Ancak; son dönemde İlimizi ziyaret eden İran vatandaşlarının sayısında, çeşitli sebeplere bağlı olarak nicel bir azalma meydana geldiğine ilişkin değerlendirmeler yapılmaktadır. İlk 6 aylık verilere bakıldığında; geçmiş yıllara göre İlimizi ziyaret eden turist sayısında aksine artış görülmektedir. Bu da yapılan açıklamaların turist sayısından kaynaklı olmadığını göstermektedir. Sorunu kendi bağlamımızda değerlendirmek gerektiği tarafımızca düşünülmektedir. Bu duruma; konaklama ücretleri başta olmak üzere yiyecek-içecek tekstil vb. sektörlerdeki spekülatif fiyat artışlarının etkili olduğu söylenebilir. Genel olarak Ülkemizin tüm tatil bölgelerinde kamuoyuna yansıyan fahiş fiyat uygulamaları ne yazık ki şehrimizde de tartışma konusu olmaktadır.

Bu doğrultuda; esnaf ve tüccarımızın fiyat politikalarını tekrar gözden geçirmeleri, gelen misafirlere karşı hoşgörü ve nezaketi elden bırakmamaları gerekmektedir. Aksi durumda sektörün zarar görmesinin şehrimizde yaşanması kaçınılmaz olacaktır.  İlgili kurum ve kuruluşların başta fahiş fiyat uygulamasına yönelik denetimlerini arttırmaları, gerekli tedbirleri almaları ve üyelerimizin bu konudaki hassasiyeti hayati önem arz etmektedir. Son yıllarda turist sayısına bağlı olarak İlimizde hayata geçen yatırımların zarar görmemesi ve yeni yatırımların hayata geçmesi, günü birlik ticaretin artarak devam etmesi ve İlimizin misafirperverliğinin devamı için tüm kesimleri duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Tüccarımıza, esnafımıza ve halkımıza çağırımızdır; unutmamalıyız ki, turistlere karşı hoşgörü, turizm sektörünün en önemli konusudur. Bu anlamda turistlerin farklı kültürlerden geldiğini ve farklı alışkanlıklara sahip olduğunu anlamak ve saygı göstermemiz gerekmektedir. Bunun için turistlerle iletişim kurarken anlayışlı ve sabırlı olmalı, turistlerin gelenekleri, inançları ve alışkanlıklarına saygı göstermeli, fahiş fiyatlar yerine adil fiyatlar uygulanmalı ve kaliteli hizmet sağlanmalıdır.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli