Hakkari (Rûdaw) – Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dêlezî (Kısıklı) köyünde köylüler kurbanlık hayvanlarını hep birlikte keserek birbirlerine “sevap payı” olarak dağıtıyor. Söz konusu gelenek yıllardır sürdürülüyor.
Bayramlarda eldekini komşularla paylaşmak ve ihtiyaç duyanlara destek olmak Kürt halkının kadim bir geleneğidir.
Bayramların öne çıkan özelliklerinden biri de insanların birbirine yardım etmesi ve kurban etlerinin yoksullara dağıtılmasıdır.
Yüksekova’nın Dêlezî köyünde bu gelenek 200 yılı aşkın süredir korunuyor. Her yıl Kurban Bayramı'nda Dêlezî köylüleri kurbanlarını hep birlikte keserek hane halkı sayısını da göz önünde bulundurarak aralarında paylaşıyor.
80 koyun kesildi
Bu bayramda Dêlezî köyünde 80 kurbanlık koyun kesilerek dağıtıldı. Dêlezî Köyü Muhtarı Ekrem Mıhcı kurban dağıtma geleneği hakkında şunları söyledi:
“Eskiden babalarımız, dedelerimiz bu şekilde kurban eti dağıtırlardı. Zengin-fakir ayrımı yapmıyoruz. Herkes payına düşeni alıyor. Hatta Gever'den (Yüksekova) gelenler bile var. Onlara da kurban eti veriyoruz.”
Köyde 170 aile var
Köyde 170 aile yaşıyor. Bayramın birinci günü köylüler kurbanlık hayvanlarını hep birlikte keserek etleri bir yerde toplayıp dağıtıyor. Böylece bayram bereketi bütün evlere girmiş oluyor.
Nedîm Özdemir isimli köylü, öncelikle her ailenin kendi evinin önünde kurbanını kestiğini söylüyor. Daha sonra, kesilen kurbanların etleri köy meydanına taşınıyor. Burada da hanelere et dağıtımı yapılıyor.
Etler meydanda toplanıp evlere dağıtılıyor
Talip Alkan isimli köylü etin dağıtımı hakkında şunları söyledi:
“Bizim bayram günlerimiz diğer yerlerden farklıdır. Kurbanlık etlerimiz sadece bir ev için değil. Tüm kurban etlerini tek bir yerde toplayıp birbirimize dağıtıyoruz. Köyün gençleri dağıtıma yardım ediyor. Etlerin tamamı hazırlanıp köydeki tüm ailelere gönderiliyor.”
Hakkari’nin Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik gibi ilçelerinde kadim gelenekler hala devam ettiriliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın