Sağlıkçılardan “G(ö)REV” eylemi: Haklarımız için buradayız!
İstanbul (Rudaw) – İstanbul’da sağlık emekçileri ve doktorlar “G(ö)REV” eylemi kapsamında iş bırakarak hak talebinde bulundu.
Hekimler ve sağlık çalışanları 15 Haziran’da iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. En yoğun katılımın gerçekleştiği eylemde sağlık sisteminin gittikçe tıkandığı dile getirildi.
Türk Tabipleri Birliği ile (TTB) on ayrı birlik, sendika, dernek ortak eyleme giderken aciller, yoğun bakım ve onkoloji hastaları dışındakilere hizmet verilmedi.
“G(ö)REV” eylemi kapsamında iş bırakan sağlıkçılar Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi’nin önünde bir araya geldi.
Sağlıkta şiddetin sona ermesini isteyen sağlıkçılar, "Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz" pankartıyla yürürken eyleme katılanlar, ayrıca "Sağlığa ayrılan bütçe artırılsın", "Aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin", "Performansa hayır", “Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok”, “5 dakikada hekimlik yapılmaz” dövizleri taşıdı.
Rûdaw’a konuşan TTB Toplum ve Hekim Dergisi Editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, “COVİD hastalığı bir meslek hastalığı olmalı, Sağlıkta Şiddet Yasası çalışma koşullarını da düzenlenerek çıksın ve halkın sağlık hakkı korunsun. Bu taleplerle buradayız” ifadelerini kullandı.
“Haklarımız için buradayız”
Sağlık emekçisi Delil Akça ise “Haklarımız için buradayız, hastalar randevu alamıyor. Alsalar da 5 dakika randevu hakları oluyor. Hekim o süre içerisinde onu muayene edemiyor ve hastalığına bir çare bulamıyor” dedi.
TTB, SES, TDB, Hekim Sen, Tabip Sen, Genel Sağlık İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, KADHED, AHEF ve AHESEN dahil 11 sağlık emek ve meslek örgütünün gerçekleştirdiği eylemde bulunan İstanbul Tabip Odası Eski Başkanı Dr. Güray Kılıç ise “Yeni yasayla birlikte emekli maaşları neredeyse yarıya düşürülmüş duruma getirdiler. Kamuda çalışan hekimlerin maaşlarını da artırmayıp performansa bağlı ödemeyi artıracak şekilde güvencesiz bir hale getirdiler” dedi.
Sağlık emekçisi Deniz Akay Yıldırak ise “Şartlarımızın, maaşlarımızın ve haklarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Bunu hem kendimiz için hem de hastalarımız için istiyoruz” dedi.
1405 doktor yurt dışına gitmişti
Çalışma koşulları ve maaşlarının iyi olmadığı gerekçesiyle 2021 yılında 1405 doktor Türkiye’yi terk etmişti ve Avrupa ülkelerine göç etmişti.
Sağlık kurumlarına göre ise bu sene bu sayı daha da artacak ve 3 bin 325 doktorun yurt dışına çıkacağını bildirmişti.