HAK-PAR'ın yeni Başkanı Kaplan: Bu göreve hazırım

Ankara (Rûdaw) – HAK-PAR Genel Başkanlığı’na seçilen Düzgün Kaplan, “Bu parti seçime katılma hakkı almalı. Ben bu konuda göreve hazırım” dedi.

Türkiye’de siyasi partiler Haziran 2023’te yapılacak olan genel seçimlere hazırlık yaparken Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) da Ankara’da 9’uncu Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Salonunda gerçekleştirilen kongreye değişik kentlerden delegasyonun yanı sıra HÜDA PAR, HDP ve Kürt partilerden de konuklar katıldı.

Kongrede bir konuşma yapan HAK-PAR eski Genel Başkanı Latif Epözdemir, sağlık sorunları nedeniyle yeniden başkanlığa aday olmayacağını açıkladı.

Düzgün Kaplan ve Refik Karakoç’un aday olduğu kongrede, yeni Genel Başkanlığa Kaplan seçildi.

Rûdaw’a konuşan Refik Karakoç, “İlk hedefimiz yerel seçimlerde kazanmaktır. Belediyeler kazanarak insanlarımızın vatansever ve devrimcilerin halkına nasıl hizmet ettiğini görmelerini istiyoruz” dedi.

Partinin yeni Genel Başkanı Düzgün Kaplan ise, hedeflerinin seçimlere katılmak olduğunu söyledi.

Düzgün Kaplan “Kürdistan dört parça ve Kürt hareketi çok zor bir dönemden geçiyor. 100 yıl önce de bu böyleydi. Kürtlerin temsiliyeti güçlü değildi. Birliği yoktu. Güney Kürdistan federe bir devlet statüsüne ulaştı. Ekonomileri iyi. Bir devlet idare ediyorlar. Ama buna rağmen hâlâ tehlike altındalar. Rojava’da ENKS ve benzeri Kürt vatanseverlerin siyaset yapmalarına izin verilmiyor. Kuzey Kürdistan’da ‘milli çizgi’ zayıf. HAK-PAR olarak bu çizginin Kürtler için alternatif olarak ortaya çıkması ve temsil edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu da seçim hakkını elde etmesi ve seçime katılması ile mümkündür” şeklinde değerlendirdi.

Kaplan, “Bu parti seçime katılma hakkı almalı ve seçimlere katılmalı. Bunun için de fedakar kadroların bir araya gelmesi ve iyi bir çalışma yürütmesi gerekiyor. Eğer arkadaşlarım bana bu fırsatı verirse; mevcut arkadaşlarla bu çalışmayı yapmaya hazırım" diye ekledi.

Kürt milli çizgisini temsil eden partilerde pasiflik olduğunu belirten Kaplan, şunları dile getirdi:

“16 Ekim’de Kerkük olayları ile birlikte Kürdistan’da iki çizgi netleşti: Hayır çizgisi ve şer çizgisi. Şer çizgisi güçlü. Ekonomileri güçlü. İşgalci devletler, her alanda, ekonomik alanda onları destekliyor. Hayır cephesi ise inançlı ama zayıf. Potansiyeli var, iyi şeyler de yapmak istiyor. Ama zayıf. Çok sayıda Kürdistani partiler var. Bizim diğer partilerden farkımız; biz Kürt halkının statü sahibi olması gerektiğini söylüyoruz. Kuzey Kürdistan’da federasyonu savunuyoruz. Kürtler için federasyon iyi bir şey. Ancak devletin Kürtler ve Kürt hareketi  için kötü planları var. Biliyorsunuz, şimdi Güney Kürdistan’a saldırıyor. İşgalci devletler için çalışan örgüt veya partileri bahane ederek Güney Kürdistan’a saldırıyor. Tek dertleri Kürtlerin bir statüye kavuşmaması."

Kaplan “Kürtler 100 yıldır kendi arasında birliğini sağlayamıyor. Ben de diyorum ki, birliği Kürt halkının kendisi inşa edecek. Eğer sen iyi çalışırsan, inançlı olursan ve güçlenirsen Kürtler de birliğe işaret eder ve seni destekler” dedi.

Kongreye katılan HAK-PAR üyeleri de, kongreden beklentileri hakkında Rûdaw’a konuştu.

Ahmet Çalışkan, “HAK-PAR halka ulaşmalı, emekçilere, köylülere ulaşmalı ve iyi ilişkiler kurmalı. Nasıl ki balık suda yaşıyor ise siyasi partiler de halk içerisinde yaşıyor” dedi.

Partinin diğer bir üyesi Veysi Tetik de, “HAK-PAR’ın mücadelesinin ileriye gitmesini istiyoruz. Federalizm için daha iyi çalışmalıyız” şeklinde konuştu.