Bakan açıkladı: İskenderun Limanı'nda 1 ton uyuşturucu ele geçirildi

Haber Merkezi – Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İskenderun Limanı'ndaki aramada 1072,6 kilogram 'Captagon' cinsi uyuşturucu hap ele geçirildiğini duyurdu.

Bakan Mehmet Muş sosyal medyadan yaptığı paylaşımında, Gümrük muhafaza ekiplerince bugüne dek gerçekleştirilen en yüksek miktarlı "Captagon" cinsi uyuşturucu madde ele geçirildiğini duyurdu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Muş, şu ifadelere yer verdi:

"Bugün; Bakanlığımıza bağlı gümrük muhafaza ekiplerince bugüne dek gerçekleştirilen en yüksek miktarlı "Captagon" cinsi uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirilmiştir.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne transit edilmek üzere İskenderun Limakport Limanına gelen 17 konteyner yükü “bina taşı” beyan edilen eşyada 15-16 Mayıs tarihlerinde Hatay Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personelince arama gerçekleştirilmiştir.

Yapılan aramada 11 konteyner içerisinde 1.072,6 kg (6.264.259 adet) “Captagon” cinsi uyuşturucu hap ele geçirilmiştir. Ele geçirilen maddenin yaklaşık piyasa değeri 313 milyon TL’dir.

Titiz bir çalışma neticesinde bu büyük yakalamayı gerçekleştiren bakanlık personellerimizi tebrik ediyorum. Zehir tacirlerine geçit vermemek için azami gayretlerimizi sürdüreceğiz."

Captagon nedir?

Piyasada; kamyoncu ilacı, gece kuşu, yolcu hapı, iştah kesici vb. olarak anılan Captagon fenetylline olan bir sentetik uyuşturucu türüdür.

Almanya’da yasal olarak üretilen bu maddenin üretimi, suistimalinin artması üzerine durdurulmuştur.

Üretiminin durdurulmuş olması ile birlikte yasal olmayan yollardan, yüksek kazanç elde etmek için çeşitli ülkelerde kaçak olarak üretilmeye başlanmıştır.

Piyasaya captagon ticari adı ile sürülen ve etken madde olarak fenetylline içeren bu uyuşturucunun özellikle Arap ülkelerinde kullanımı yaygındır.

Captagon, kokainin çok etkili bir formudur. Captagon, kokain hidroklorid formundan sodyum bikarbonat ya da amonyum ve su kullanılarak edilir. Bu yolla elde edilen Captagon, sigara gibi içilebilmektedir.

“Cihatçı hapı”

IŞİD'in finansman kaynaklarından biri olan bu uyuşturucunun canlı bombaların da kanlı saldırılarını gerçekleştirmeden önce bu hapları kullandığı söyleniyor.

Bu yüzden Captagon, Avrupa'da “cihat hapı” olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl İtalyan polisi, Suriye'den geldiği belirlenen 14 ton ağırlığında 84 milyon Captagon cinsi hap ele geçirmişti.

Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi de IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerde uyuşturucu üretim ve trafiğini de yönlendirdiğini rapor etmişti.

IŞİD mensuplarının da "korku ve acıyı dindirdiği" için hapları kullandığı biliniyor.