Haber Merkezi - Türkiye Barolar Birliği’nden yapılan açıklamada, “Halepçe Katliamı’nda yaşamını yitirenleri rahmet ve saygıyla anıyoruz” denildi.
TBB Halepçe Katliamı’nın 36. yıl dönümü vesilesiyle X hesabından bir mesaj yayınladı.
Mesajda şu ifadeler yer aldı:
“Çoğu kadın ve çocuk binlerce insanın ölümüne, on binlercesinin yaralanmasına ve hastalanmasına yol açarak insanlık tarihine bir utanç sayfası olarak geçen Halepçe Katliamının 36. yılında, saldırıda yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyoruz.
Bütün insan hakkı ihlallerine karşı hukukun üstünlüğü, insan onuruna yaraşır şekilde yaşama hakkını savunmaya devam edeceğiz.”
Çoğu kadın ve çocuk binlerce insanın ölümüne, on binlercesinin yaralanmasına ve hastalanmasına yol açarak insanlık tarihine bir utanç sayfası olarak geçen Halepçe Katliamının 36. yılında, saldırıda yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyoruz.
— Türkiye Barolar Birliği (@barolar) March 16, 2024
Bütün insan hakkı ihlallerine… pic.twitter.com/SeJTgGXVta
Halepçe Katliamı
16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’in talimatı ile Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı.
En az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamda 10 binden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların büyük çoğu kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.
Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.
2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü Enfal Katliamı kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.
Saddam Hüseyin'in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe Katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.
1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamı soykırım olarak tanıdı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın