TÜRKİYE – Doktorlar greve gidiyor

15-12-2021
Etiketler Sağlık Doktor Halis Yerlikaya Grev
A+ A-

Haber Merkezi – Doktorların maaşlarına yapılacak 2 bin 500-5 bin TL arasında zam yapılmasına ve ek göstergelerine ilişkin düzenleme bütçe görüşmelerinden sonraya bırakılmasıyla sağlık sendikaları greve hazırlanıyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) ile Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası,  hekimlerin ve diş hekimlerinin gelirleri ve özlük haklarıyla ilgili düzenleme içeren yasa tasarısının geri çekilmesi üzerine, 15 Aralık  günü grev kararı almıştı.

Rûdaw’a konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, koronavirüs salgını nedeniyle sorumlulukları arttığı halde emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

Yerlikaya, “Sağlık çalışanları ve doktorlar çok ağır şartlarda çalışıyor. Uzun süre ve sağlıksız şartlarda çlışıyor ama emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Bu nedenle Türkiye genelinde grevde olacağız” dedi.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, ''iktidarın savunduğu ve uyguladığı sağlık sistemi toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini aldı ve bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaştı” dedi.

Sağlık emekçilerinin salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla ve yoksullukla karşı karşıya bırakıldığını belirten Prof. Dr. Bulut, ''Sağlık çalışanları (artık bu şartlarda çalışamıyoruz) diyerek istifa ederken, emekli olurken; genç hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık emekçileri yurt dışına göç ederken, tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı ile görüşme taleplerimizi defalarca ilettik. Sağlık Bakanının hekimlerin, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını, sağlık ve yaşam sorunlarını, toplum sağlığını sağlık emek meslek örgütleriyle konuşmasından daha doğal ne olabilir? Bu görüşme taleplerini karşılamak Sağlık Bakanının bizlere ve topluma karşı sorumluluğu değil midir?'' dedi.

“:alışanlara verdiğiniz ücret düşüktür'”

Hekimlerin ve diş hekimlerinin gelirleri ve özlük haklarıyla ilgili düzenleme içeren yasa tasarısının TBMM’ye getirildiği gibi hızla geri çekildiğini belirten Prof. Dr. Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler tasarının yeterli olmadığını, bütüncül olmadığını, tüm sağlık çalışanlarını, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş; ne zaman tekrar Meclise getirileceği, varsa eksiklerin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak, usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir. Mecliste milletvekillerine iktidarın resmî olarak veremediği sözel cevap, emekli hekim maaşlarının bu düzenlemeyle çok yüksek olacağı ve bunun kabul edilir olmadığıdır.  Yapılan düzenlemeyle hekim ücretleri yoksulluk sınırına bile ulaşamamaktadır. İktidara belirtmek isteriz ki;  emekli hekimlere vereceğiniz ücret yüksek değildir, çalışanlara verdiğiniz ücret düşüktür.  Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır ve maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. TBMM’de yaşanan bunca süreçte Sağlık Bakanı’na defalarca, yeniden yeniden seslenmemize rağmen ne yazık ki yine sessiz kalmış ve halen de kalmaktadır. Sorumlu olduğu çalışanların hakları için sessiz kalan Bakan,  görevini bir kez daha yapmamıştır; istifa bizlere vereceği en iyi cevap halini almıştır.”

“Emeğin daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz”

Taleplerini çeşitli  açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştıklarını belirten TTB Genel Sekreteri Prof. Dr.  Bulut, ''Yine söylüyoruz;  salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin böyle/daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı, emeğimiz ve geleceğimiz için artık G(ö)rev zamanıdır. Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak, 15 Aralık 2021 günü yaşadığımız sorunları dile getirmek ve çözüm talep etmek adına, iş bırakarak Sağlık Bakanlığını ve iktidarı uyaracak; sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar, karar alma süreçleri içinde yer alacağımız sağlık sistemi inşa edilinceye kadar birlikte mücadele edeceğiz.

Yeni düzenleme görüşülecek

Meclis'te görüşülen torba yasaya ek bir madde koyarak pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira zam yapıldığı duyuruldu.

Düzenlemenin kabul edilmesiyle pek çok sağlık çalışanı sosyal medya hesabından tepki gösterip iş bırakacağını söyledi.

Başta ebe ve hemşire gibi hekim olmayan sağlıkçılar zam dışı kaldıkları için düzenlemeyi eleştirirken hekimler de nasıl bir zam alacaklarını anlamadıklarını kaydetti.

Sağlıkçıların tepkisinin ardından komisyona geri gönderilen 6 madde, Sanayi Komisyonu'nda görüşülerek kanun teklifinden çıkarıldı. Doktorlara yönelik zamla ilgili düzenleme, Sağlık Komisyonu'nda yeniden görüşülecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli