TÜRKİYE BASIN ÖZETİ - Musul’a kara harekatı

Haber Merkezi – ABD, 4 yıl önce terk ettiği Irak’a IŞİD’le mücadele etmek için yeniden dönüyor. ABD’nın Musul’a kara harekatı için hazırlık yaptığı belirtildi.

 

Yeni Şafak gazetesinin manşetinde yer alan “Musul’a kara harekatı” başlıklı haberde, ABD’nin Musul’u 9 Haziran’dan beri elinde tutan IŞİD’ten geri almak için kara harekatı hazırlığına başladığı belirtildi. Savaşa 78 bin Irak ve 2 bin ABD askerinin katılmasının planlandığı bilgisi verilen haberde, şöyle denildi:

 

“Amerika böylece 4 yıl önce terk ettiği Irak’a dönecek. Kara harekatı için öngörülen takvim 2015 Ocak veya Şubat ayı. 22 Ekim’de kentin çevresinde “topografik alan” çalışması başlatan askeri danışmanlar, Washington yönetimine ‘ABD kara operasyonuna aktif destek vermezse, Iraklı yerel güçler tek başına IŞİD ile mücadele edemez’ mesajını verdi.”

 

 

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın sözleri de Türkiye gazetesinde manşet oldu. “Silah bırakma sinyali” başlığıyla verilen haberde, Hükümet ve HDP arasındaki temasların ardından sürecin tekrar hızlandırılması kararı alındığı ve bu kararın etkisini hemen gösterdiği kaydedildi. Haberde, Demirtaş’ın, Abdullah Öcalan’ın kendisiyle görüşen devlet heyetine ‘Müzakerede uzlaşı sağlanırsa PKK’ya mart ve nisan ayına kadar silahsızlanma çağrısı yapacağım’ dediği belirtilerek, şu ifadeler yer aldı:

 

“Kandil’in, silah bırakma çağrısına sıcak baktığını belirten Selahattin Demirtaş ‘Müzakerenin başlıklarından biri silahsızlanmadır; PKK’nın silah bırakmasıdır. Hükümet nihayetinde silahsız bir PKK’ya ulaşmak istiyor. Bu doğal beklenti. Fakat bu konuya nasıl ulaşılır, bu müzakerenin esas konusudur’ diye konuştu. Demirtaş, İmralı’ya kalabalık heyetlerin giderek Öcalan’la konunun görüşülmesini de istedi.”

 

Hürriyet gazetesinde yer alan “Petrol barışı pamuk ipliğinde” başlıklı haberde ise “Merkezi Irak hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKYB) petrol ihracatı ve bütçe ödemeleri konusunda anlaşmaya doğru ilerliyor. 2011 yılından bu yana devam eden gergin ortam şimdilik yumuşamış gözüküyor. Ancak uzmanlar hala temkinli” bilgileri yer aldı.

 

GAZETE BAŞLIKLARI

 

Hürriyet: Bedelli sinyali / Zarrab en iyi müşterimiz

 

Star: Kumpas genelgesi

 

Zaman: Gözaltılar komediye döndü

 

Taraf: Ona da yavru saray

 

Milliyet: Tezimize yaklaşıyorlar / Biri bitmeden biri patlıyor

 

Bugün: Yoksula yardım işsizliği arttırıyor

 

Cumhuriyet: Ağabeyleri çokmuş / Yeni TOMA’lar Ethem Sancak’tan

 

Akşam: Obama söylediğimize geldi / Dinleyip dinleyip parsellemiş

 

Vatan: Yüzbinler bekliyor

 

Sabah: Bedelli için ilk yeşil ışık

 

Özgür Gündem: Faşizmde yarışıyorlar

 

Habertürk: Tecavüzcü face çetesi