AK Parti için 4 öneri sunan Mehmet Metiner: Değişim olacak
Haber Merkezi – Yeni Şafak yazarı, AK Parti Eski Milletvekili Mehmet Metiner, “Hiç kuşkusuz AK Parti’de değişim olacak” ifadelerini kullanarak AK Parti’de değişim olması gerektiğini dile getirdi ve dört öneri sundu.
Demokrasi ve Birlik Derneği (DEMBİR-DER) Başkanı Mehmet Metiner, Yeni Şafak’ta yayımlanan “AK Parti’de değişim olacak mı?” adlı yazısında AK Parti’nin değişime uğrayacağını belirtti.
AK Parti’de değişim için 4 öneri sunan Metiner, “AK Partili aktörlerin siyasal oligarklara dönüşmesi de AK Parti’nin siyaseten ölümü anlamına gelir” dedi.
Yazısını “Hiç kuşkusuz AK Parti’de değişim olacak. Hem de büyük ölçüde. Benim temennim, Türkiye Yüzyılı’nın öncüsü olacak yeni bir AK Parti’nin ete kemiğe büründürülmesidir” ifadeleriyle sonlandıran Metiner, “Statükocu bir anlayışa savrulmak, AK Parti için zihnen ölüm anlamına gelir” tespitine yer verdi.
Metiner sunduğu önerileri de “MKYK üye sayısı arttırılmalıdır”, “Milletvekilleri MKYK üyesi olmamalıdır”, “MYK üyeleri AK Parti’min kurucu felsefesine uygun olması önemlidir” ve “Yeni bir siyaset tarzı olmazsa olmaz öneme sahip” şeklinde sıraladı.
Metiner’in yazısının bir kısmı şöyle:
“Türkiye Yüzyılı iddiası, başlı başına bir büyük değişim iddiasıdır.
Bu iddianın taşıyıcı aktörü olan AK Parti’nin değişmemesi elbette mümkün değildir.
Kendini değiştirmeyen hiç bir şeyi değiştiremez.
AK Parti her daim hem kendini değiştirerek yol yürümüş, hem de köklü değişimlere öncülük etmiş bir partidir.
Bu değişim, köksüz bir değişim değildir.
Rüzgarın seyrine göre şekil alan bir değişim değildir.
AK Parti bir ayağı kendi sabitelerinde olan, öteki ayağıyla da bütün bir dünyayı dolaşan, dolayısıyla sabitelerine ters düşmeyen tüm değişimlere ve yeniliklere açık bir parti olmuştur hep..
Başka bir ifadeyle, AK Parti, “köksüz değişim”in partisi değil, kendi kökleri üzerinden her dem ve her daim kendini yenileyerek değişim sürecine öncülük eden bir parti olmuştur.
“Süreklilik içinde değişim” ilkesi, “Her yeni güne dair yeni şeyler söylemek lazım” anlayışıyla bütünleşerek AK Parti’nin hayatiyetini sağlamıştır.
AK Parti’nin bu başat karakteristiği, o yüzden statükoyu dışlıyor.
Bürokratik ve siyasi oligarşiyi kapının dışında bırakıyor.
Statükocu bir anlayışa savrulmak, AK Parti için zihnen ölüm anlamına gelir.
AK Partili aktörlerin siyasal oligarklara dönüşmesi de AK Parti’nin siyaseten ölümü anlamına gelir.
O yüzdendir ki statükocu eğilimler veya oligarşik tavırlar belirmeye başladığı andan itibaren milletin AK Parti’ye olan tavrında da hemen farklılaşmalar baş göstermiştir.
Bu sinyaller alınır alınmaz AK Parti’nin evvela kendini anında yenilediği, yani milletin istediği değişim rotasına kendini yerleştirdiği bilinen bir gerçekliktir.
Bu değişim şayet milletin istediği doğrultuda ve ölçüde ise AK Parti eskisinden çok daha güçlü hale gelmiştir. Değilse ya yerinde saymış ya da düşüş trendine girmiştir.
Son seçimde AK Parti oylarındaki dramatik düşüş, büyük ölçüde bir değişimin istendiğinin sinyali mahiyetindedir.
Reis’in bunu doğru okuduğu kanaatindeyim.
O yüzden hükümette köklü bir değişime gidildi.
Bu değişim sadece AK Parti’ye oy verenleri değil milletin kahir ekseriyetini de memnun etti.