Kürt aydını Tarık Ziya Ekinci hayatını kaybetti

Haber Merkezi – Kürt siyasetçi, yazar ve insan hakları savunucusu Tarık Ziya Ekinci 99 yaşında hayatını kaybetti.

Ekinci, İstanbul Bostancı’da bulunan evinde bugün vefat etti.

Tarık Ziya Ekinci’nin kızı Zelal Ekici’nin Rûdaw İstanbul muhabiri Ömer Sönmez’e verdiği bilgiye göre, Ekinci’nin cenazesi cumartesi günü Üsküdar’daki Şakirin Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilmek üzere Diyarbakır’a doğru yola çıkarılacak. Pazar günü cenazenin Diyarbakır’a ulaşıp orada defnedilmesi bekleniyor.

18 Şubat 1926’da Lice’de doğan Tarık Ziya Ekinci son yıllarını İstanbul’da geçiriyordu.

Türk Tabipler Birliği (TTB) sosyal medya hesabından Tarık Ziya Ekinci’nin hayatını kaybetmesiyle ilgili paylaşımda bulundu.

TTB paylaşımında şu ifadeler kullanıldı:

"1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan, 1949 yılında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, iç hastalıkları uzmanı, siyasetçi, yazar ve insan hakları savunucusu, değerli üyemiz Dr. Tarık Ziya Ekinci’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. 1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen, daha önce Diyarbakır- Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapan değerli meslektaşımızın başta ailesi olmak üzere yakınlarının derin acısını paylaşıyor, tüm hekim camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz."

DEM Parti: Kürt halkının hak ve taleplerini yaşamı boyunca savundu

DEM Parti'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da, "Ömrünü demokrasi, özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesine adayan Kürt siyasetçi Tarık Ziya Ekinci bugün aramızdan ayrıldı. Türkiye İşçi Partisi'nde eşitlik ve özgürlük mücadelesine başlayan, 12 Mart Sıkıyönetim Mahkemelerinde yargılanıp tutuklanan, Kürt halkının hak ve taleplerini yaşamı boyunca savunan ve son 40 yılda Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış mücadelesine destek veren Dr. Tarık Ziya Ekinci onurlu yaşamıyla her daim mücadelemizde yaşayacaktır. Acımız ve kaybımız büyük. Kendisine Allah’tan rahmet, Ekinci ailesine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz” ifadeleri yer aldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise sosyal medya hesabından Tarık Ziya Ekinci'nin vefatına dair başsağlığı mesajı yayınladı. Bakırhan şunları söyledi:

“Yaşamını Kürt halkının özgürlük, Türkiye halklarının demokrasi ve eşitlik mücadelesine adamış olan değerli büyüğümüz Tarık Ziya Ekinci’nin hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Kendisine rahmet, yakınlarına ve halkımıza baş sağlığı diliyorum.

Tarık Ziya Ekinci, yaşamını haksızlık ve hukuksuzluklara karşı mücadeleye adadı. Türkiye siyasetinin sanığı, tanığı ve tabibi olarak geçirdiği yaşamında bu topraklara büyük değerler bıraktı. Kürt halkının ve Türkiye halklarının ortak mücadelesi başta olmak üzere bizlere miras bıraktığı değerleri en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz."

Tarık Ziya Ekinci kimdir?

18 Şubat 1926’da Lice’de doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1965’te Türkiye İşçi Partisi’nden Diyarbakır milletvekili seçildi. 12 Mart’ta Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde “Kürtçülük” propagandası yaptığı iddiasıyla TCK’nin 142/1 maddesinden üç yıla mahkûm oldu ve iki yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da beş kez tutuklandı. 1982-1989 döneminde Paris’te kaldı.

Kitapları: Doğu Dramı (1966), Devlet ve Ben (1995), Faili Meçhul Bir Cinayet (1994), Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi (1997), Demokrasi, Çokkültürlülük ve Bir Yargısal Serüven (1999), Avrupa Birliği’nde Azınlıkların Korunması Sorunu Türkiye ve Kürtler (2001), Sol Siyaset Sorunları Türkiye İşçi Partisi ve Kürt Aydınlanması (2004), Millet, Milliyetçilik, Devlet ve Anayasa Sorunları (2004), Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları Sorunları (2004), Türkiye’nin Kürt Siyasetine Eleştirel Yaklaşımlar (2004), Türkiye’nin Çağdaşlaşması ve Kürtler (2006).

1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan, 1949 yılında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, iç hastalıkları uzmanı, siyasetçi, yazar ve insan hakları savunucusu, değerli üyemiz Dr. Tarık Ziya Ekinci’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen, daha önce Diyarbakır- Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapan değerli meslektaşımızın başta ailesi olmak üzere yakınlarının derin acısını paylaşıyor, tüm hekim camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.