15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti

15-07-2019
Rûdaw
Etiketler 15 Temmuz Darbe Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da bir grup subay tarafından planlanan ve arkasında Fetullah Gülen Cemaati’nin desteği olduğu belirtilen askeri darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. Darbe girişiminin 3’üncü yılı vesilesiyle bugün başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok yerde farklı etkinlikler düzenlenecek.

 

Merkez üssü Ankara olan ve AK Parti hükümetini devirmeyi planlayan 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki bir grup subayın öncülük ettiği darbe girişimi esnasında darbeci oldukları için öldürülenler hariç 251 kişi hayatını kaybetti yaklaşık 2 bin kişi de yaralandı.

 

Kalşıma esnasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok kentte halk meydana inerek darbecilere karşı durdu.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan ve Fetullah Gülen Cemaati üyesi olduğu belirtilen 8 binin üzerinde askeri personelin, 35 savaş uçağı, 3 gemi, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullandığı darbe girişimi Türkiye tarihinin en kanlı darbe girişimlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

 

Ankara’daki Akıncı Üssü merkez seçildi

 

Darbe girişiminin yönetim merkezi Ankara’daki Akıncı Üssü oldu. Olayın yaşandığı tarihte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olan Fahri Kasırga ile Türkiye Genelkurmay Başkanlığı yapan Orgeneral Hulusi Akar'ın da arasında bulunduğu birçok komutan darbeciler tarafından alıkonuldu. Şehrin semalarında alçak uçuş yapan savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Emniyet ve TÜRKSAT'ı bombaladı.

 

Ayrıca kentin farklı yerlerindeki birçok birlikteki tank ve zırhlı araçlar da kışla dışına çıktı. Olaylar ertesi gün öğle saatlerine kadar devam etti.

 

Darbe girişimi öne alındı

 

Darbe girişiminin gerçekleştiği gün saat 16.16'da MİT Müsteşarlığına giden Kara Havacılık Komutanlığında görevli bir subay, bir grup askerlerin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı almak üzere kuruma saldırıda bulunacağını ihbar etti. MİT yetkililerinin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i telefonla bilgilendirmesinin ardından bir MİT Müsteşar Yardımcısı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ayrı ayrı Genelkurmay Başkanlığına geldi.

 

Bu hareketlilik üzerine, ertesi gün saat 03.00'te başlamasını planlanan darbe girişimi 15 Temmuz saat 20.30'a alındı.

 

Yıldırım'dan açıklama

 

Ankara ve İstanbul’da yaşanan askeri hareketlilik sürerken dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, saat 23.02'de televizyon kanallarına bağlanarak, bir kalkışma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Yıldırım, "Bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyecekler" dedi.

 

Dönemin Genelkurmay Başkanı Akar, da dahil birçok generalin alıkonularak Akıncı Üssü'ne götürülmesinin ardından F-16 savaş uçakları, saat 23.18'de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığına bomba attı, 7 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

 

16 Temmuz'un ilk saniyelerinde Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı da bombalandı, 44 polis yaşamını yitirdi, 36 kişi yaralandı.

 

Darbeye katılan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan bir grup asker TRT'ye giderek saat 00.13'te canlı yayında darbe bildirisini okuttu.

 

Halk meydanlara indi

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 00.24'te CNN Türk kanalına görüntülü telefon aramasıyla bağlanarak, "Bu gelişme gerçekten Türk Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın, ne yazık ki kalkışma hareketidir ve bu malum yapıya ait paralel yapılanmanın teşvik ettiği üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir" açıklamasında bulundu.

 

Erdoğan'ın çağrısısnın ardından halk Genelkurmay Başkanlığının çevresindeki İnönü Bulvarı ve Milli Müdafaa Caddesi ile Kızılay Meydanı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, AK Parti Genel Merkezi ve Jandarma Genel Komutanlığı civarı başta olmak üzere meydan ve caddelerde toplanmaya başladı ve kışladan çıkan askerlere tepki göstdi.

 

Akıncı Üssü çevresinde ve Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde topanan kalabalık ile askerler arasında çıkan çatışamalrda halktan 16 kişi hayatını kaybetti.

 

Meclis bombalandı

 

TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partilerden milletvekilleri, saat 01.39'da Genel Kurul salonunda toplandı. F-16'la saat 02.35'te Meclisi bombaladı.

 

Genelkurmay Başkanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı civarında helikopterlerden açılan ateş sonucu 38 kişi Ankara’nın diğer bölgelerinde ise toplam 30 kişi hayatını kaybetti.

 

Halk ve polisin devreye girmesiyle darbecilerin mukavemetleri kırıldı. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, saat 12.57'de Çankaya Köşkü'ne geldi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile kameraların karşısına geçen Yıldırım, teşebbüsün bastırıldığını resmen duyurdu.

 

İstanbul’daki olaylar

 

Darbe günü saat 22.00 sıralarında İstanbul'da şehrin iki yakasını bağlayan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini tek taraflı trafiğe kapatıldı. Buralarda toplanan kalabalık ile askerler arasında yaşanan çatışmada 37 kişi hayatını kaybetti.  

 

İstanbul’da halkın darbecilere karşı koymasına polisler de destek verdi. Akşam saat 22.30'da askerler İstanbul Valiliğine girdi.

Darbeci askerler, Atatürk Havalimanı da ele geçirerek saat 22.15 itibarıyla, tüm uçuşları durdurdu. Ancak halkın buradaki direnişi karşısında havaalanını terk ettiler. Erdoğan, saat 03.20'de uçakla Atatürk Havalimanı'na geldi.

 

1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 01.00 sıralarında bir televizyon kanalına bağlanarak TSK’nın darbeyi desteklemediğini açıkladı.

 

İstanbul'daki olaylarda da onlarca kişi hayatını kaybetti. Ayrıca İzmir ve Malatya başta olmak üzere diğer bazı kentlerde de kalkışmaya deste veren askerlerle polis arasında hareketlilik yaşandı. Ancak darbe girişimi karşılık bulunca başarısızlıkla sonuçlandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli