Ankara (Rûdaw) - Türkiye’nin başkenti Ankara’da “Kürt Sorununun Çözümünde Kolombiya Modeli” adlı bir panel düzenlendi.
Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Merkezi (DEMOS), Kolombiya’daki çözüm sürecini inceleyerek bir rapor hazırladı.
DEMOS tarafından düzenlenen panelde, Türkiye’deki Kürt sorununun Kolombiya modeli ile çözülmesi tartışıldı.
Rûdaw’a konuşan DEMOS’te araştırmacı Güneş Daşlı, “Sivil toplum çok etkin bir şekilde sürece dahil oldu. Sadece talepleri ileten değil masada tam yetkili ve karar alma mekanizmalarında yer alabilecek kazanımlar elde ediyorlar. Çünkü çok hızlı bir şekilde kollektif olarak seferberlik haline geçebiliyorlar” dedi.
Güneş Daşlı, bunun iki tarafa da bir baskı ve bu yönde adım atmalarına sebep olabilecek sebepler doğurduğunu ifade etti.
Uzmanlar, Kolombiya ve Türkiye’deki Kürt sorunu arasında farklılıklar olsa da, Kolombiya modelinin Kürt sorununun çözümünde örnek alınabileceğini belirtti.
Kolombiya Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Serhat Tutkal ise, “Kolombiya modelinin Türkiye’den bir başka farkı çatışmanın etnik boyutunun olmamasıdır” dedi.
“Kolombiya’daki yerli nüfus toplam nüfusun yüzde 2’sine tekabül ediyor” diyen Tutkal, sözlerine şunları ekledi:
“Kolombiya’da güçlü bir yerli damardan söz etmek mümkün değil. Gerek FARC, gerek ELN, gerek EPL içinde çok aktif değiller. Haliyle daha çok köylü mücadelesi biçiminde toprak temmeli örgütler. Devletten toprak ve bir takım talepleri var.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın