CHP Kabil’de kalma politikasına karşı: Türk askeri Taliban’la baş başa bırakılmamalı

Haber Merkezi - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye'nin ABD ve NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil Havalimanı’nda konuşlanmak üzere Afganistan'da kalma önerisine karşı çıkarak, “Türkiye Afganistan'da ABD’nin jandarmalığını yapmamalı” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplandı.

Dış politika masaya yatırıldı

Türkiye’nin dış politikasının da masaya yatırıldığı toplantıda, Ünal Çeviköz’ün NATO zirvesi ve Afganistan’daki Kâbil Havalimanı’na Türk askerinin gönderilmek istenmesi hakkında sunum yaptı.

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu toplantıda, “Kâbil’de Mehmetçik Taliban ile baş başa bırakılmamalı. Taliban, ‘NATO ülkelerini istemiyoruz’ diye rest çekmiş durumda. Amerika’nın çekildiği yerde biz Amerika’nın jandarmalığını yapmamalıyız” değerlendirmesini yaptı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak da dün, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın yapacağı görüşmede, Türk askerinin Taliban tehdidine rağmen Afganistan'daki Kabil Havalimanına konuşlandırılması başlığı da ele alınacak. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle cevaplamıştı:

"Asıl sebep bellidir, Biden tarafından dışlanmadıklarını göstermek için onun Afganistan'daki jandarması olmaya talip olmuşlardır. Taliban, Türkiye'nin Kabil Havalimanına asker göndermesini kabul etmeyeceğini söylüyor. 12 Eylül'den itibaren Afganistan'da kalacak her askeri, işgalci kabul edeceğini ifade ediyor. Bu, Mehmetçiğimizin mevcut tezkerede tanımlanan Afgan Milli Savunma ve Güvenlik Kuvvetlerine eğitim ve danışmanlık sağlama görevinin ötesine geçen bir görevi gerektirmektedir. Evlatlarımızın canı, hükümetin siyasi oyun planından çok daha önemlidir. Erdoğan ve Biden'ın, Mehmetçiğimizin canı üzerinden pazarlık masası kurmasını hiçbir şekilde kabul edemeyiz."

Ne olmuştu?

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "siyasi, mali ve lojistik destek" karşılığında Türk ordusunun Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda güvenliği saylayabileceğini söylemiş ve bu konuda Amerikalı yetkililerle görüştüklerini bildirmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Bunları müttefiklerle, ABD'yle, diğer ülkelerle ve NATO'yla görüşüyoruz. Türkiye'nin önerisi, NATO çatısı altında olmasa bile, NATO ve önemli ülkelerin desteğiyle bazı ülkeler bu sorumluluğu üstlenebilir" demişti.

Uluslararası haber ajansı Reuters, Taliban'ın Doha'daki sözcüsü Suheyl Shaheen’in, “Türk askerlerinin de çekilmesi gerekir” dediğini aktarmıştı.