SON DURUM - ‘Görüşme’, ‘Tecrit’, ‘Asparagas’ döngüsünde İMRALI!

Erbil (Rûdaw) - İmralı Cezaevi’nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ile Türkiye Hükümeti arasında “belirli aralıklarla” görüşmelerin gerçekleştiği iddia edildi.

 

Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, 11 Haziran’da yayımlanan "Kandil, İmralı ve örgütün yeni planı" başlıklı köşe yazısında konuyu şöyle ele almıştı:

 

"Edindiğim bilgi, 'resmi formatta ve içerikli görüşmeler olmadığı' yönünde. Lakin devletin ilgili kurumlarının temsilcileri, uzun yıllardır olduğu gibi şimdi de geniş aralıklarla Ada'ya (İmralı Cezaevi) gidip geliyorlar. Güncel durum şimdilik bundan ibaret."

 

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’nin de bugün yayımlanan “Kandil'den gelen mesaj ve çözüme destek” başlıklı yazısında, “Abdullah Öcalan ile devletin görüşmeleri sürüyor” denildi.

 

Rûdaw, konuyu Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Abdullah Öcalan’ın avukatı ile Türkiye devletiyle PKK arasında yıllarca arabuluculuk yapan “Balıkçı” kod adlı İlhami Işık’a sordu.

 

HDP Antep milletvekili Mahmut Toğrul, “Parti olarak böyle bir görüşmenin gerçekleştiği konusunda bir bilgimiz yok. Yetkililerden de bu konuya dair herhangi bir açıklama gelmedi” dedi.

 

Dilek Öcalan: Bilgi yok

 

Aynı zamanda PKK liderinin yeğeni olan HDP Urfa milletvekili Dilek Öcalan ise şunları söyledi:

 

“Biz sayın Öcalan’ın ailesi olarak böyle bir bilgiye sahip değiliz. Devlet tarafından da böyle bir açıklama yapılmadı. Şu an böyle bir görüşmenin yaşandığına da açıkçası inancımız yok. Ailesi olarak en son 2015 Ekim ayında sayın Öcalan ile görüştük, sonrasında ise yaptığımız hiçbir başvuru kabul edilmedi.”

 

Önder: En son 5 Nisan

 

Çözüm Süreci’nde kurulan İmralı Heyeti’nin üyelerinden HDP Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, konuya dair bilgileri olmadığını belirterek, şöyle dedi:

 

“Bunlar Türkiye devletinin sayın Öcalan’a uyguladığı tecriti meşrulaştırma durumudur. Sanki ortada tecrit yokmuş gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Bu haberleri de bu yüzden dolaşıma sokuyorlar. Sayın Öcalan’la görüşmek için defalarca Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptık ancak halen de sonuş almış değiliz. Biz İmralı Heyeti olarak sayın Öcalan’la en son 5 Nisan’da görüştük.”

 

Avukatı: Ağır tecrit

 

Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca da, müvekkilleri Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na sürekli başvuru yaptıklarını ve red cevabı aldıklarını söyledi.

 

Sarıca, “Ailesinin yaptığı talepler de reddeliyor. Devlet ile sayın Öcalan arasında böyle bir görüşmenin gerçekleştiğine dair bir bilgimiz yok. Müvekilimiz şu anda ağır tecrit altındadır ve bu koşullar devam ediyor” dedi.

 

Balıkçı: Asparagas

 

İlhami Işık ise, “Devlet yetkililerinin Abdullah Öcalan ile görüşüp görüşmediğine dair bir bilgim yok. Bu konuda şu ana kadar resmi makamlardan herhangi bir açıklama yapılmadı. Açıkçası bu tür haberlerin asparagas olduğunu düşünüyorum” dedi.