TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 15 Mayıs Pazartesi

15-05-2017
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 15 Mayıs Pazartesi
A+ A-

Yeni Şafak: Bu iş çok uzadı

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ile yapacağı görüşme Suriye’deki terör ve iç savaş konusunda milat olacak. Bu işin çok uzadığını söyleyen Erdoğan, “Artık daha fazla uzatmaya tahammülümüz yok. 3 milyon insan bugün Türkiye’de. Ama yarın ne olacak. Bazı çareler bulmamız lazım” dedi.

 

Beyaz Saray’a Pekin’den seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin terör oyununa Türkiye’nin artık tahammülü kalmadığına işaret etti. Trump’la görüşmenin dönüm noktası olacağı mesajını tekrarlayan Erdoğan, “Bu iş çok uzadı. Başımızın çaresine bakarız” dedi.

 

ABD ile ilişkilerde tarihi bir süreçten geçiyoruz. Sizden önce Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ön temaslar yaptı, Trump’la da görüşüldü. Nasıl bir izlenim aldınız?

 

Ön heyet Trump ile görüşmedi, belki bir fotoğraf karesidir. Onlar Trump’ın altında diyebileceğimiz kişilerle temas ettiler. Bir ön bilgilendirme yaptılar. Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ’ın ABD Adalet Bakanı ile yaptığı görüşme. Malum şahsa ait bir bilgilendirmedir. Diğerleriyle yapılanların hepsi Suriye ağırlıklı olarak oraya yönelik görüşmelerdir. PYD/YPG bunlarla ilgili olarak ABD’nin duruşuyla bizim duruşumuzu netleştirecek görüşmeler yapılsın ki işimiz kolay olsun diye atılan adımlardır. Birçok belgeler sundular. Şimdi de nihai görüşmeyi biz yapacağız. Ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz. Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım... Biz bu ittifakı Türkiye’nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız. Bunu özellikle ifade etmem lazım.

 

Cumhuriyet: Aladağ hâlâ yanıyor

 

12 kişinin yaşamını yitirdiği kız öğrenci yurdunda incelemelerde bulunmak için Aladağ’a giden Araştırma Komisyonu, aynı derneğin bir başka yurdunda şaşkınlığa uğradı.

 

TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu üyelerinin kız öğrencilerin yaşamını yitirdiği yurt yangını ile ilgili gittiği Aladağ’da bu kez aynı derneğin bir başka yurdundaki ihmaller zinciri ortaya çıktı. Yanan kız öğrenci yurdunun 500 metre kadar yakınında bulunan ve “Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu”nun kız öğrenci yurdunda olduğu gibi yerleri halı kaplı ve iki yangın merdiveninden biri üç metre yukarıda, bir diğeri ise binanın arka tarafındaki bodrum katına bakıyor. Üstelik bu yurt ile ilgili de kız öğrenci yurdunda yaşanan faciaya karşın yeterli denetim yapılmamış.

 

Adana’nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016’da özel öğrenci yurdunda çıkan yangında 10 öğrenci, yurt yetkilisinin 6 yaşındaki kızı ve bir eğitmen olmak üzere, 12 kişinin yaşamını yitirdiği, bazı öğrencilerin de yaralandığı olayın ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri yurt yerinde incelemelerde bulundu.

 

Sabah: ‘Stratejik müttefiksek ittifakla karar alırız’

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD Başkanı ile nihai görüşmeyi biz yapacağız. Nihai kararımızı vereceğiz. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım. Bu ittifakı Türkiye’nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la görüşmesinde, Suriye'de PYD ve DEAŞ varlığı için Türkiye'nin tavrını bu sözlerle net şekilde ortaya koydu: 'Stratejik müttefiksek ittifakla karar alırız'

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çin ziyaretinde gazetecilerle sohbetinde gündemdeki konularla ilgili önemli mesajlar verdi. İşte Erdoğan'ın konuşmalarının satır başları;

 

Ön heyet Trump ile görüşmedi, belki bir fotoğraf karesidir. Onlar Trump'ın altında diyebileceğimiz kişilerle temas ettiler. Bir ön bilgilendirme yaptılar. Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ'ın ABD Adalet Bakanı ile yaptığı görüşme. Malum şahsa ait bir bilgilendirmedir. Diğerleriyle yapılanların hepsi Suriye ağırlıklı olarak oraya yönelik görüşmelerdir. PYD YPG bunlarla ilgili olarak ABD'nin duruşuyla bizim duruşumuzu netleştirecek yapılsın ki işimiz kolay olsun diye yapılan adımlardır. Birçok belgeler sundular. Şimdi de nihai görüşmeyi biz yapacağız. Ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz. Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım... Biz bu ittifakı Türkiye'nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız. Bunu özellikle ifade etmem lazım.

 

Star: İttifak, ihanet kabul etmez

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’la yapacağı görüşme öncesi PYD ve FETÖ’yü işaret etti, son mesajını verdi: Biz bu ittifakı Türkiye’nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ziyaretini takip eden gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. İşte Erdoğan’ın mesajları…

 

(Sizden önce Akar, Fidan ve Kalın ABD’de ön temaslar yaptı, Trump’la da görüşüldü. Size nasıl bilgiler verdiler?) Ön heyet Trump ile görüşmedi. Onlar Trump’ın altındaki kişilerle temas etti. Ön bilgilendirme yaptılar. Bakanımız Bekir Bozdağ’ın ABD Adalet Bakanı ile yaptığı görüşme. Malum şahsa ait bir bilgilendirmedir. Diğerleriyle yapılanların hepsi Suriye ağırlıklı görüşmelerdir.

 

PYD/YPG bunlarla ilgili olarak Amerika’nın duruşuyla bizim duruşumuzu netleştirecek yapılsın ki işimiz kolay olsun diye yapılan adımlardır. Birçok belge sundular. Nihai görüşmeyi biz yapacağız. Ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz. Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım.İttifakı Türkiye’nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız. 

 

Akşam: Bu iş artık çok uzadı

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşmede nihai kararların verileceğini ifade ederek, “İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım...” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde Çin’de kritik açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde PYD/YPG konusunda artık bir sonuç alınması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Nihai görüşmeyi biz yapacağız. Ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz. Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım... Biz bu ittifakı Türkiye’nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız. Bunu özellikle ifade etmem lazım” dedi.

 

“Trump ile görüşme belirleyici mi olacak?” sorusuna Erdoğan, “Bu iş çok uzadı. Artık daha fazla uzatmayı tahammülümüz yok. Niye yok? 3 milyon insan Türkiye’de. Ne zamana kadar bunu yapacağız. Bugün belki yarına kadar bunu kaldırıyoruz. 25 milyar doları bulduk. Ama yarın ne olcak? Bazı çareler bulmamız lazım” diye konuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli