ERMENİLER - 1915’e kimler katıldı?

15-04-2015
İnan Gedik
Etiketler Ermeniler Kürtler Türkler
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Türkiye’nin “tehcir” Ermenilerin ise “soykırım” olarak adlandırdığı olayların 100’üncü yıldönümü yaklaşırken konuyla ilgili tartışmalar da yoğunlaştı.

 

Son yıllarda 1915 olaylarında “Kürtler’in rolü” konusunda spekülasyonlar yapılıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürt yazarı Naci Kutlay, olanları önyargısız ve komplekssiz tartışmak gerektiğini belirterek, iki halkın yüzyıllarca bu topraklarda komşu olarak sorunsuz bir şekilde yaşadıklarını dile getirdi. Kutlay, Kürtler’in Ermeniler ile olan ilişkisinin Türkler’den daha eski olduğuna da dikkat çekti.

 

Balkan Savaşı’ndan sonra Türkçülük / Turancılık akımının yaygınlık kazandığını belirten Kutlay, şöyle devam etti:

 

“Bu dönemde İttihat ve Terakki’nin organize ettiği bir katliam söz konusu. Kürtler de bulundukları coğrafyada buna katılmışlar. Bazı yerlerde suçları azdır Zara’da olduğu gibi bazı yerlerde Ermenileri korumuşlardır ancak sonuçta bu suça ortak olmuşlardır.”

 

Kutlay, Kürtlerin Ermeni katliamına katılmasının birçok nedeninin olduğunu da kaydederek, “Bugün insanların kalkıp, ‘Benim dedem bunu yaptı’ diye yapılan hataları kabul etmesi ve özür dilemesi lazım. Kürtler’in de bu tavrı göstermesi lazım. Özür kimseyi küçültmez” dedi. 

 

Araştırmacı yazar Sait Çetinoğlu ise, 1915’te yaşananları sadece İttihat ve Terakki’nin yaptığı ya da sadece Almanlar’ın rolü olduğu gerçeği ile değerlendirilemeyeceğini belirterek, “1915’e hemen herkesin katıldığını söylersek bir abartma yapmış olmayız” dedi.

 

Askerler, Kürtleri örgütlediğini belirten ve “tetikçi” olarak kullandığını ileri süren Çetinoğlu, “Bunda da teşvik edici en önemli şey, Ermeniler’in paraları, mülkleri, kadınları ve çocuklarıydı” dedi. Çetinoğlu, şöyle devam etti:

 

“Bugün, Kürtler’in yarısı rejime rehin olmuş durumdadır ve soykırımı inkar etmektedir. Kürtler’in rejime rehin olmasının nedeni Ermeni mallarıdır.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli