Hatip Dicle: Öcalan Kandil’i beklemedi

15-01-2016
Rûdaw
Etiketler Hatip Dicle Öcalan Kandil PKK
A+ A-

Haber Merkezi – Demokratik Toplum Partisi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Dolmabahçe mutabakatında Kandil’i beklemediğini söyledi.

 

Sputnik Haber Ajansı’na konuşan Hatip Dicle, Oslo görüşmelerinde İngiltere’nin gözlemci olduğunu, 28 Şubat 2015’te açıklanan Dolmabahçe mutabakatının tarihini PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ayarlandığını söyledi.

 

“Çözüm süreci”nin eleştiri ve önerilere açık olduğunu belirten Dicle, “Demokratik özerklik talepleri için ‘Kürtler olarak şunu istiyoruz ve tartışmaya da açık değiliz’ şeklinde bir yaklaşım içinde olmadık. Hem birlik hem barışa hizmet edeceğiz hem de Kürtler’in taleplerine çözüm bulacağız” ifadelerini kullandı.

 

Dicle, “Hendeklerden ne zaman çıkılacak ve sıcak çatışma hali nasıl bir düzen hedeflenerek sürdürülecek? Sorusuna şu yanıtı verdi:

 

“Ben aynı zamanda İmralı heyetinin üyesiydim. Seçim döneminde bazı yerlerde hendekler olmuştu. Sayın Öcalan, ‘Gidin bunları araştırın, bana rapor verin’ dedi. Heyet olarak gidip orada halkla görüştük.Halk, ‘Devlet iyi niyetle buralara kalekol yapmıyor’dedi. Mesajı Öcalan’a ilettik.”

 

Dicle, “Sayın Öcalan, devlet heyetine, ‘Halkın tedirginliğini dikkate almalısınız’dedi  ve inanır mısınız kalekol inşaatları durdu. Tüm inşaat malzemeleri geri çekildi” dedi.

 

Öcalan’ın 28 Şubat’ta deklare edilebilmesi için PKK’nin Kandil’deki yöneticilerinin görüşünü beklemeden Dolmabahçe mutabakatı metnini açıklattığını ifade eden Dicle, şöyle devam etti:

 

“Sayın Öcalan, Kandil’in görüşünü almadan hiçbir şeyle ilgili son kararı vermiyordu. ‘Gidin Kandil’le de görüşün ne diyorlar?’ dedi. Onlar ‘Bunun üzerine az tartışabildik, biraz daha zaman istiyoruz’ dediler. Biz bunu ilettiğimizde 27 Şubat’tı. Öcalan, ‘28 Şubat bir darbenin yıldönümüdür. Biz bu deklarasyonu 28’ini geçiremeyiz. Arkadaşlara deyin ki başkan bunu kabul etmedi.’”

 

Dolmabahçe mutabakatında pek çok şeyin karara bağlandığını söyleyen Dicle, “Gözlemci heyet bile belirlenmişti. Düşünün, dünyanın her yerinde, bu sorunlarla ilgilenen herkes bilir ki, üçüncü göz olarak arabulucu heyet olur. Oslo görüşmeleri de İngiltere’nin gözlemciliğinde yapılıyordu” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli