Gültan Kışanak: İktidar bu kez belediyelere kayyım atamayabilir
Haber Merkezi – Cezaevinde bulunan ve uzun tutukluluk süresi bitmesine rağmen tahliye edilmeyen Kürt siyasetçi Gültan Kışanak “Kürtler sandıkta iradelerine sahip çıktılar ve kayyım politikasına karşı net bir duruş sergilediler. Bu seçimde de halkın kayyım partilerine, sandıkta gereken dersi vereceğinden eminim. Bu nedenlerle iktidar bu kez DEM'in kazanacağı belediyelere kayyım atamaya teşebbüs etmeyebilir” dedi.
Yerine kayyım atanarak 31 Ekim 2016 tarihinde tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, yedi yıllık azami tutukluluk süresi 25 Ekim'de dolmasına rağmen tahliye edilmiyor.
Kışanak’ın avukatları, uzun tutukluluğun tamamlanmasına rağmen tahliye edilmemesine ilişkin 11 Aralık tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne itirazda bulundu.
Halen Kocaeli 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Kışanak, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın sorularını yanıtlayan Kışanak, Mart 2024’te Türkiye’de yapılacak yerel seçimlere dair konuştu.
Kışanak, iktidarın belediyelere kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan “kayyım atama yetkisi veren yasanın yürüklükte olduğu” sürece, muhalefet partilerinin de kazandığı hiçbir belediyenin güvende olmadığını söyledi.
Bu yerel seçim sonrası iktidarın Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) kazandığı belediyelere kayyım atamayabileceğini belirten Kışanak, şunları ifade etti:
“Sanılmasın ki bu kez sadece DEM Partili belediyeler kayyım riskiyle karşı karşıyadır. Kayyımlar, Kürt illerinde iki dönemden beri, belediyelere ait ne varsa sattı, bütçeyi talan etti, belediyeleri borç batağına sürükledi.
Ayrıca Kürtler sandıkta iradelerine sahip çıktılar ve kayyım politikasına karşı net bir duruş sergilediler. Bu seçimde de halkın kayyım partilerine, sandıkta gereken dersi vereceğinden eminim.
Bu nedenlerle iktidar bu kez DEM'in kazanacağı belediyelere kayyım atamaya teşebbüs etmeyebilir.”
Kışanak, şöyle devam etti:
“Bu nedenle, başta DEM Parti olmak üzere; CHP dahil olmak üzere tüm muhalefet partileri, seçim kampanyalarını yerel demokrasinin önemi üzerine kurmalı. Kayyım yasasının değiştirilmesi için mücadele etmeli ve ayrımsız bir şekilde hangi partiye yönelik olursa olsun kayyım atamasına karşı net bir duruş gösterileceğini şimdiden ilan etmelidir. İktidarın kayyım politikası, seçimden sonra değil, seçim sürecinde yürütülecek politik ve toplumsal mücadele ile önlenebilir.”