Konya Katliamı davası; ‘İnsanlığa karşı işlenen bir suçun yargılanması yapılıyor’
Konya (Rûdaw) - CHP eski milletvekili Avukat Atilla Kart, Konya’da Dedeoğlulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi ile ilgili dava hakkında, “bugün burada insanlığa karşı işlenen bir suçun yargılaması yapılacak” yorumunu yaptı. Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut da, telep etmelerine rağmen ailenin ilk saldırıdan sonra korunmadığına vurgu yaptı.
Dedeoğulları Ailesi'nden 7 kişinin öldürüldüğü "Konya katliamı" davasında ilk duruşma bugün yapılıyor. Davada, tetikçi Mehmet Altun’un da aralarında bulunduğu 11 kişi yargılanıyor.
“İnsanlığa karşı işlenen bir suçun yargılanması yapılıyor”
Duruşmadan önce basın mensuplarına konuşan CHP eski milletvekili Avukat Atilla Kart, davadan önce bir değerlendirme yapmak istemediğini söyledi.
Kart, “Ama duruşma sonunda, duruşmanın akışını da görerek, gözlemleyerek, değerlendirmelerimizi yapacağız. Şu kadarını söylemek istiyorum; bugün burada insanlığa karşı işlenen bir suçun yargılaması yapılacak. Umarım, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin idari ve adli organları bu insanlığa karşı suçu engelleyemediler, hiç olmasa bu aşamadan sonra adli anlamda, anayasal anlamda, sosyal anlamda, insani anlamda üstlerine düşen görevi yerine getirirler. Biz olayı bu boyutları ile takip edeceğiz. Halkımıza ve kamuoyuna bu boyutları ile anlatacağız” dedi.
Atilla Kart, “Nefret söyleminin, nefret ikliminin, ayrımcı anlayışın yarattığı toplumsal tahribatlara, barış ve demokrasimize verdiği zararlara dikkati çekerek, bu anlamda kamusal bir görev yapmanın sorumluluğu içerisinde Türkiye’nin vicdanı olmak duygusuyla hareket edeceğimizin bilinmesini istiyorum. Bunun ötesinde bir açıklamayı bu aşamada gerekli görmüyorum” ifadelerini kullandı.
“Aile korunmadı”
Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut da, “Daha önceki açıklamalarımızda da belliydi. Aile korunmadı. Basına da yansımıştı; 12 Mayıs saldırısından sonra can havliyle aile bireyleri gerek İçişleri Bakanlığı’na, gerek CİMER’e hayatlarının tehlikede olduğunu ifade etmişlerdi. Basına da bunu söylediler. Bu saldırının ardından 17 Haziran ve 12 Temmuz itibariyle bizler savcılıktan aile için yakın koruma talep ettik. Bunların hepsi görmezden gelindi” diye konuştu.
“Elbette tetikçi yalnız değildir” diyen Karabulut, “Arkasında, yanında kimler var, azmettirenler, yardım edenler, iştirak edenler, bunların hepsinin tespit edilmesi için elimizden geleni yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Duruşmanın ardından da gerekli açıklamaları yapacağız” yorumunu yaptı.
Konya Katliamı
30 Temmuz 2021 tarihinde Konya'nın Meram ilçesinde Mehmet Altun isimli tetikçi, Dedeoğulları'nın evine giderek yanında getirdiği silahla aile bireylerine ateş açtı.
Saldırı sonucunda Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek, çocukları Serap, Serpil, Sibel, Metin ve Barış Dedeoğulları yaşamını yitirdi.
Altun, katliamdan sonra evi de ateşe verdi. Olayın ardından kiraladığı araçla kaçan tetikçi 4 Ağustos'ta yakalandı.
Savcılığın soruşturması kapsamında katil zanlısının yanı sıra iki farklı aileden 10 kişi de azmettirme suçundan tutuklandı. Ancak bu 10 kişi daha sonra sulh ceza hakimliği tarafından tahliye edildi.
Yedi kez ağırlaştırılmış müebbet istendi
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı iddianamede katil zanlısı Mehmet Altun hakkında "canavarca hisle öldürme" suçundan 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Sanık ayrıca konut dokunulmazlığını ihlal, yakarak mala zarar verme suçlarından da yargılanacak.
Avukat Abdurrahman Karabulut, daha önce Rûdaw’a yaptığı açıklamada, etkin bir soruşturma yapılmadığını belirtmişti.