Hrant Dink davasında 22 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi

Haber Merkezi - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinden önceden haberdar oldukları, görev, yetki ve konumları gereği cinayeti önleme yükümlülüğü bulunan kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirmedikleri iddiasıyla açılan davada, 22 sanığa anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Cumhuriyet Savcısı Muhammed İkbal Anar, Hrant Dink davasında esas hakkındaki görüşünü hazırlayarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. Savcılık, Trabzon İl Jandarma Komutanı olarak görev yapan Sanık Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 22 kişinin anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

Ayrıca savcılığın esas hakkındaki görüşünde; Dink suikasti ile ilişkili olduğunu değerlendirdiği diğer 28 sanığın; silahlı “terör örgütü”ne üye olma, kasten öldürme, ses ve görüntülerin kayda alınması, görevi kötüye kullanma, gizliliğin ihlali, suçu ve suçluyu övmek gibi suçlar nedeniyle ayrı ayrı hapis cezaları ile cezalandırılmalarını istedi.

Bu sürede vefat eden sanık Şeref Ateş hakkındaki kamu davasının düşürülmesi istenirken, 11 sanık hakkında beraat talep edildi. Savcının esas hakkındaki görüşü yarın yapılacak duruşmada mahkeme tarafından değerlendirilecek. Sanık avukatlarının yeni görüş üzerinden savunma yapmasının ardından yargılamada karar aşamasına gelinecek.

Sabri Uzun için 1 yıl hapis cezası

Cumhuriyet Savcısı, Muhammed İkbal Anar, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olan Sabri Uzun için de düşük de olsa hapis cezası istedi. Uzun’un, Trabzon’un gizli F4 raporunun kendisine sunulmadığı ifadesini dikkate alarak, kendiliğinden bunu talep etmediği gerekçesiyle “görevini kötüye kullanmak” suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Agos Gazetesi Kurucusu ve eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de İstanbul’da silahlı suikast sonucu öldürülmüştü.