Haber Merkezi – Kayyım atamalarına karşı tepkilerini göstermek için Mardin’e giden bölge barolarının başkanları yaptıkları açıklama ile kayyımların meşru olmadığını vurguladı. Barolar iktidara yaptıkları çağrıda “Demokratik hukuk devletine, temel hak ve hürriyetlere yönelik bu yönelimden lütfen vazgeçin. Buna yönelik işlemi geri çekin” dedi.
Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına dönük protesto eylemleri devam ederken, Batman, Muş, Urfa, Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Van, Hakkari, Ağrı, Adıyaman ve Bitlis baro başkanları ile yönetim kurulu üyeleri Mardin’e gitti.
Mardin Barosu ile görüşme yapan heyet, ardından Adliye önünde birçok hukuk örgütü ve avukatların da katılımı ile açıklama yaptı.
“Artık bu bölgeye kalıcı bir barışın gelmesi gerekmektedir”
İlk olarak Mardin Baro Başkanı Ahmet Duyan söz alırken, kayyım uygulamasının hukuka uygun olmadığını, anayasaya aykırı olduğunu, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini kaydeden Duyan, “Artık bu bölgeye kalıcı bir barışın gelmesi gerekmektedir. Yıllardır süren kutuplaşmanın, cepheleşmenin hiçbir faydası olmadığını görmemiz gerekmektedir. Bizler bağımsız ve tarafsız barolar olarak, siyasi aktörleri davet ediyoruz” dedi.
Kayyım uygulamasının hukuka aykırılığın yanı sıra toplumun özlediği barışın ötelenmesi anlamına geldiğini vurgulayan Duyan, kayyım uygulamasının önünü açan OHAL KHK’sinin iptali için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
“Meşru değil”
Ardından bölge baroları adına açıklamayı bölge baroları sözcüsü Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik yaptı.
Yerlerine kayyım atanan eşbaşkanlar ve yöneticilerin yanı sıra 31 Mart yerel seçimlerinde iradelerini ortaya koyan yurttaşlarla birlikte olmak ve destek vermek için Mardin'e geldiklerini kaydeden Karaçelik, 31 Mart’ta halkın demokratik tercihini yaptığını ifade etti.
Kayyım atamalarının yeniden başlaması ile karanlık bir güne uyandıklarını belirten Karaçelik, endişelerinin derinleştiği, adalete olan güvenin bir kez daha sarsıldığı bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, “Kayyım atamasına gerekçe yapılan kanun bir OHAL KHK’si ile yaşamımıza dahil oldu. Bizler o gün de itiraz ettik, bugün de itiraz ediyoruz. Bu uygulama yerel demokrasiye aykırıdır. Bu uygulama anayasal demokrasiye aykırıdır. Bu uygulama iradenin yansımasına, seçme hakkına yönelik ağır bir müdahaleyi içermektedir. Yasal olabilir, ama toplumsal ve hukuksal hiçbir meşruiyeti söz konusu değildir. Bu minvalde bizler insan haklarını savunma ve koruma yükümlülüğü olan barolar olarak, bugün Mêrdîn halkının seçme hakkının korunması adına ya da bu hakka yönelen ihlalin durdurulması adına bugün buradayız” dedi.
“Geri çekin” çağrısı
“Buradan net bir çağrıda bulunuyoruz” diyen Karaçelik, iktidara “Demokratik hukuk devletine, temel hak ve hürriyetlere yönelik bu yönelimden lütfen vazgeçin. Buna yönelik işlemi geri çekin” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın