Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu’nun da aralarında olduğu 3 bilim insanına verildi

Haber Merkezi - 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'ne, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson layık görüldü.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananları açıklandı.

Açıklamada, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Türkiyeli Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiltereli Prof. Dr. Simon Johnson ve yine İngiltereli Prof. Dr. James Robinson'un kazandığı bildirildi.

2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, kadınların iş gücündeki yerine ilişkin çalışmalarından dolayı Harvard Üniversitesinde görevli Amerikalı Profesör Claudia Goldin kazanmıştı.

Nobel Ödülleri hakkında

İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900'de kurulan Nobel Vakfının insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 dalda en başarılı kabul edilen kişiler veya kuruluşlara veriliyor.

Bunlara ek olarak, Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankasının Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla, ilk kez 1969'da verildi.

Nobel Ödülleri, her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

Öte yandan ödüllerin 1901'deki başlangıcından bu yana verilmediği birkaç yıl oldu. Toplamda 49 defa yapılan ödül iptallerinin çoğu, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında gerçekleşti.

Ödül törenleri, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021'de de yapılamamıştı.

Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul Kadıköy’de doğdu. Ermeni bir ailenin çocuğu olan Acemoğlu, Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra yükseköğrenimini İngiltere’de tamamladı. York Üniversitesi’nde matematiksel ekonomi eğitimi aldı ve Londra Ekonomi Okulu’ndan doktora derecesi kazandı. 1993’ten itibaren akademik kariyerini ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) sürdürüyor. Acemoğlu 2019’da “enstitü profesörü” unvanını aldı.

Acemoğlu, halen MIT’de ekonomi profesörü olarak görev yapmaktadır. Ekonomik kalkınma, büyüme, gelir eşitsizliği ve siyasal ekonomi üzerine çalışmalar yapmıştır.

James A. Robinson ile birlikte yazdığı “Why Nations Fail” (Ulusların Düşüşü) kitabıyla tanınmaktadır.

2005 yılında ekonomi alanında prestijli John Bates Clark madalyasına layık görüldü. Çalışmaları nedeniyle birçok ödül kazanmıştır.