DEM Parti’den çözüm için Diyarbakır'dan çağrı

2 saat önce
Abdulselam Akıncı
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler DEM Parti Açıklama Kürt sorunu Diyarbakır Miting
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Toplumsal barışın adresi İmralı'dır ve İmralı'nın kapıları açılmalıdır” dedi.

DEM Parti, DBP ve çok sayıda sivil toplum örgütü, Abdullah Öcalan'ın Türkiye’ye teslim edilmesinin 26'ncı yıldönümünde Diyarbakır’da miting düzenlemek istedi.

Ancak güvenlik güçleri Valiliğin miting yasağı kararı nedeniyle buna izin vermedi.

Bunun üzerine DEM Parti milletvekilleri ve diğer katılımcılar Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek açıklama yaptı.

Açıklamada, Kürt sorununun çözümüne değinilerek, çözümün adresi olarak İmralı ve Türkiye parlamentosu gösterildi.

Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan da eyleme katıldı.

DEM Parti Milletvekili Mehmet Kamaç, “Görüyorsunuz, halkımız sahada diyor ki biz mitingimizle irademizi ortaya koyacağız. Şu anda Amed'in her bölgesinde Kürt halkı ayaktadır. Engellemeyi tanımadığını söylüyor.”

"Türkiye'de toplumsal barışa ihtiyaç var"

HDP eski milletvekili Sebahat Tuncel şunları söyledi:

“Gerçekten iktidar cephesi yaptığı açıklamanın doğru anlaşılmasını istiyorsa bugün buraya izin vermesi gerekirdi. Türkiye'de toplumsal barışa gerçekten ihtiyaç var. Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi en acil ihtiyaçtır.  Ama yasaklama, tecrit, kısıtlama politikalarıyla bu olmuyor. Öncelikle bu tutumun değişmesi gerekiyor. Bu değişmedikçe Türkiye'de yeni bir dönemin

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da bir konuşma yaptı. Bakırhan konuşmasında şunları söyledi:

"22 yıldır iktidarda olan hükümete çağrıda bulunuyoruz. Tecridi uyguladınız, İmralı’nın kapılarını kilitlediniz. Ekonomi çöktü, toplum çürüdü, toplumsal kutuplaşma en üst seviyeye ulaştı. Türkiye'nin toplumsal barışa ihtiyacı var ve bu toplumsal barışı sağlamanın iki yolu var. Toplumsal huzurun adresi İmralı'dır. Diğer adres ise Meclistir. İmralı’nın kapılarını açın. Sayın Öcalan barış için elini uzatıyor, o bu ülkenin umududur.”

"Kürt sorunu statü sorunudur"

DBP Eş Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da “Bu ülkenin en büyük sorunu, demokrasi, eşitlik, özgürlük sorunu. Bütün bu sorunlar Kürt meselesinden kaynaklanıyor. Bu kadar yıllar geçti, iktidarlar değişti. Kürt sorununa dair projesi, çözümü olan cesaretli bir iktidar olamadı. Kürt Sorunu, Kürtlerin anavatanının parçalanarak inkar edilmesi, toplumsal gerçekliklerin en derinden bölünerek kendileri olmaktan çıkarılmasıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından eylemciler alanı terk etti. Edinilen bilgiye göre basın açıklamasının ardından bazı katılımcılar güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli