Haber Merkezi – TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve kamuoyunda “sansür/dezenformasyon yasası” olarak bilinen, "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilirken pek çok kesim yasaya tepki gösterdi.
TBMM’den geçen kanun teklifine ilişkin pek çok siyasetçi ve lider tepkilerini dile getirdi.
İYİ Parti lideri Meral Akşener, kabul edilen yasa teklifine ilişkin şunları ifade etti:
“Dezenformasyonla Mücadele” adıyla pazarlanan bu kahredici istibdat yasasına, el kaldıran her bir kişiyi aziz milletimizin vicdanına havale ediyorum. Ancak ne yaparsanız yapın, milletimizi susturamayacaksınız! Ülkemizi korkuyla, baskıyla, yasaklarla yönetemeyeceksiniz!”
DEVA Partisi lideri Ali Babacan, konuya ilişkin sosyal medya hesabından şu ifadelerle tepkisini gösterdi:
“Bugün #SansürYasası için poz verenler, bu vebali sonsuza dek taşıyacak. Erdoğan, bugün muhaliflere vurmak için kullandığınız bu sopayı, biz kıracağız. 2023 seçimleriyle birlikte tüm baskı araçlarınız kalkacak, ama utancınız baki kalacak.”
Bugün #SansürYasası için poz verenler, bu vebali sonsuza dek taşıyacak.@RTErdogan, Bugün muhaliflere vurmak için kullandığınız bu sopayı, biz kıracağız.
— Ali Babacan (@alibabacan) October 14, 2022
2023 seçimleriyle birlikte tüm baskı araçlarınız kalkacak, ama utancınız baki kalacak.
Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “Ey koltuklarını korumak için ne yapacağını şaşıran iktidar sahipleri. Hiç yasayla falan uğraşmayın, oldu olacak interneti kesin, gazeteleri, TV’leri kapatın Cumhurbaşkanını mutlu etmek için bir de pembe gazete basın! Yazık size demokrasi tarihine kara bir leke bırakıyorsunuz” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
CHP Diyarbakır İl Örgütü de basın açıklamasıyla düzenlemeye tepki gösterdi.
Açıklamada “Hangi haber halkta korku ve endişe yaratır, hangi paylaşım kamu düzenini tehdit eder sorusunun yanıtı ise yasa metninde yoktur. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilen bu muğlak suç tanımının kapsamı, Saray talimatıyla hareket eden yargı mensuplarının ve iktidar partisi bürokratlarının inisiyatifine bırakılmıştır” denildi.
HDP Milletvekili Oya Ersoy ise “Sansür Yasası ile hedef gazeteciler, muhabirler, yazarlar ve bu ülkede yaşayan bütün halklardır. Halkların haber alma, bilgiye ulaşma hakkını gasp edemezsiniz! Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” paylaşımında bulundu.
Basın örgütlerinden tepkiler
Öte yandan gazetecilik de yasaya ilişkin şu paylaşımlarda bulundu:
Türkiye Gazeteciler Sendikası:
“Sus dedikçe yazacağız. Sus dedikçe konuşacağız. Sansür yasasına boyun eğmeyeceğiz.”
DİSK Basın-İş:
“Sadece çıplak sesimiz kalsa bile, sadece kalemimiz kalsa bile elimizde, sadece kameramız kalsa bile yazmaya, anlatmaya, kayıt altına almaya ve insanlara hakikati ulaştırmaya devam edeceğiz."
Sansür Yasası’na karşı tek ses olduğumuz #SusmakYok etiketi Twitter gündeminde zirveye yükseldi!
— DİSK Basın-İş (@Disk_Basin_is) October 13, 2022
Meclis’te parmak indirip kaldırarak gazeteciliği engelleyebileceğini sananlara bir kez daha sesleniyoruz:
“Sus” dedikçe konuşacağız!
“Sus” dedikçe yazacağız! pic.twitter.com/O3f2VtNlUs
Gazeteci Dayanışma Ağı:
“Sesimizi kısmaya çalışan Sansür Yasası’na susmak yok. Sus dedikçe konuşacağız”
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği:
“Şartlar ne olursa olsun, baskıların ve sansürün şekli ne olursa olsun susmak yok diyeceğiz. Yazmaya, anlatmaya, kayıt altına almaya ve insanlara hakikati ulaştırmaya devam edeceğiz.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın