Urfalı gencin saç ekimi sırasında şaibeli ölümü; Hastanede ne yaşandı?

İstanbul (Rûdaw) – Saç ekimi için gittiği İstanbul Bağcılar'daki özel hastanede hayatını kaybeden İbrahim Gül’ün (28) cenazesi, memleketi Urfa’da toprağa verildi. Hastane yetkilileri gencin “kalp krizinden” öldüğünü savunuyor. Ancak ailesi Gül’ün herhangi bir sağlık probelmi bulunmadığını, emniyetin de geç bilgilendirildiğini söylüyor.

Urfa’nın Halfeti ilçesi Yukarıgöklü (Gogan) köyünde yaşayan bir çocuk babası İbrahim Gül, 3 yıl önce kuaförlük mesleğini yapmak için İtalya'ya taşındı. Gül, 5 gün önce, hem iş yerine malzeme almak hem de saç ektirmek için Türkiye'ye geldi.

İstanbul Bağcılar’daki özel Medicine Hospital'e giden İbrahim Gül, burada hayatını kaybetti.

Gül'ün eşini arayan hastane görevlileri, kocasının operasyondan önce örnek saç alımı esnasında kalp krizi geçirdiğini söyledi.

 Kefeninde kan vardı

Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılan Gül’ün cenazesi, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Halfeti'deki Yukarıgöklü (Gogan) köyünde, gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Olayın ardından hastanede görevli doktor Mehmet Albayrak gözaltına alınırken konu ile ilgili soruşturma başlatıldı. Hastane ölümün “kalp krizinden” kaynaklandığını söylese de, ailesi ve yakınları şaibeler olduğunu savunuyor. Morgda Gül’ün cenazesini görenler de kefeninin kanlar içerisinde kaldığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan kardeşi Ramazan Gül de kardeşinin herhangi bir sağlık probleminin olmadığını dile getirdi.

Gül, “Bir operasyondan önce bütün analiz ve tahlillerin yapılması gerekiyor. Kalbinde tıkanma varsa ameliyata nasıl alınıyor, bir anlam veremiyoruz. Gerçekte ne var biz de bir anlam veremiyoruz. 13.30’da vefat ettiğini duyuyoruz, 17:00’de emniyete bildiriliyor. Yani aradan 3-4 saat sonra yetkililer bilgilendiriliyor. Artık bir hata yapmışlar ve onu düzeltmek veya gizlemek için mi yaptılar onu biz de bilmiyoruz” dedi.

Saç ekim operasyonlarındaki ihmaller

İbrahim Gül’ün ailesi bu konuya Sağlık Bakanlığı'nın el atmasını ve soruşturmanın derinleştirilmesini istiyor.

Türkiye saç ekimi konusunda dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almaktadır. Onlarca şehirde binlerce klinik var ancak bunların çoğu gerekli kriterden çok uzak. Müşteri çok olduğu için uzman olmayanların da ameliyat yaptığı iddia ediliyor. Bu nedenle çoğu zaman operasyonların alel acele yapıldığı belirtiliyor.

Uzmanlar, yetkilileri bu alanda daha sıkı denetim yapmaya ve bu tür durumların yaşanmasına izin vermemeye çağırıyor.

Rûdaw’a konuşan uzman doktor M. Durak, “Bizim artık bakanlığımızın izin verdiği hekimlerin, sağlıkçıların, hemşirelerin ve dolayısıyla bu konuda yetkin olanların yapması gerekiyor. Saç ekimi uzmanıyım diye çıkanlar var ama böyle birşey yok. Böyle bir eğitim de yok” diye konuştu.

Her yıl onlarca ülkeden binlerce insan saç ekimi için Türkiye'ye geliyor. Resmi istatistiklere göre 2019 yılında Türkiye'de saç ekiminde elde edilen gelir bir milyar doları aştı. Bu yıl bu gelirin 2 milyar doları aşması bekleniyor.

Avrupa'da saç ekimi 4-5 bin euro gibi bir maliyetle yapılırken Türkiye'de maliyeti 2 bin dolar civarında.