Dersim (Rûdaw) – Fransa’da 15 yıl üniversitede eğitim aldıktan sonra, akademiyi bırakıp köyüne geri dönen Hülya Arslan, alternatif ürünler ekerek çiftçilik yapıyor.
Elazığ’a bağlı Kovancılar ilçesinde bulunan Karabörk köyünden 1986 yılında ayrılan Hülya Arslan, Fransa’nın yolunu tuttu. Paris’te önce dil öğrenen Arslan, Paris Üniversitesi Sorbonne Fakültesi Coğrafya bölümünden mezun olduktan 14 yıl sonra köyüne dönerek çiftçilik yapma kararı aldı.
Arslan, köyünden Ankara, İzmir, Antep, Iğdır ve Amerika’daki öğrencilerine haftanın 7 günü Fransızca online ders vermeye ise devam ediyor.
Evlerinin yanındaki bağda yetişen üzümlerden şarap, pekmez ve üzüm sirkesi yapan Arslan, çeşitli sebze ve meyveler de yetiştiriyor.
Her yıl 200 dönümlük alana buğday ve arpa ekerek, başta kadınlar olmak üzere gençleri tarıma teşvik etmeye çalışan Arslan, kendi hasadını ise biçerdöverlerle kendisi gerçekleştiriyor.
Sabah saatlerinde evinin yanında bulunan bahçe ve bostanda çalışma gerçekleştirdikten sonra ekin hasadına katılan Hülya Arslan, “Ben uzun yıllardan beri Fransa’dayım, Paris Üniversitesi Coğrafya bölümünü bitirdim ve ardından köyüme geri döndüm ve çiftçilik yapıyorum. İstiyorum ki bütün kadınlar köylerinde çiftçilik yapsınlar ve ekonomi olarak özgürleşsinler. Köyüm Dersim’e yakın ve 3 yıldan beri çiftçilik yapıyorum, ne kadar çiftçilik ve üretim içinde olursak ekonomik olarak iyi oluruz. İnsanlarımız, gençlerimiz, kadınlarımız bu işe yönelirse onlar için iyi olacaktır” dedi.
Uzun yıllardan beri birçok bölgede biçerdöver işini yaptığını ifade eden biçerdöverci Baver Bağlı ise “Yıllardan beri bu işi Diyarbakır, Siverek ve Dersim’de yapıyorum. Hülya Hanım’ın işini yapıyoruz şimdi de, kendisini de burada tanıdım. Fransa’dan gelmiş ve tarıma başlamış bunu başarmış çok güzel, bir kadının çiftçilik yapması çok önemli destekliyoruz” ifadesini kullandı.
Akademisyenliği bırakarak köyüne yerleşen Arslan, bölgede tarım ve üretim hayatının gelişmesi için de çeşitli girişimlerde bulunduğunu, bu projelerinde hayata geçirilmesi halinde bölgede tarım ve hayvancılığın önemli noktaya geleceğini belirtiyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın