Ankaralılar'a sorduk; Kılıçdaroğlu'nun Alevi olması adaylığına engel mi?

14-06-2022
Şevket Herki
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Ankara sakinleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğinin olası cumhurbaşkanı adaylığı önünde engel olmadığı görüşünde. Rûdaw mikrofonuna konuşan vatandaşlar, inanç konusunda bir ayrım yapmadıklarını söyledi.

Türkiye’de milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Haziran 2023’te yapılması öngörülüyor. Seçimlere 1 yıldan az bir süre kalmasına rağmen tüm partiler şimdiden her türlü olasılık için hazırlık yapıyor.

Kimi kesimler, iktidarın 2022 sonbaharında baskın bir seçim yapma kararı alacağını savunuyor. Ancak Erdoğan, son açıklamasında, “Seçim Haziran 2023’te” şeklinde açıklama yaptı.

Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan

Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olarak adaylığını resmi olarak açıkladı.

Millet İttifakı etrafında toplanan CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ise henüz bir aday belirlemedi.

HDP’nin şartları

Ayrıca, seçimlerde kilit rol oynaması beklenen HDP öncülüğündeki “Demokrasi İttifakı” da henüz adaylık konusunda bir isim açıklamış değil.

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, partisinin bugünkü Meclis Grup toplantısında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde izleyecekleri politikayı açıklarken, “açık müzakere, doğrudan diyalog ve gerçeklerle yüzleşme temelinde bir mutabakat” olmadığı taktirde, kendi adaylarını çıkaracaklarını söyledi.  

İYİ Partili Oral tartışma başlattı

Altı siyasi partinin oluşturduğu “6’lı masa” bileşenlerinden İyi Parti Ankara milletvekili Halil İbrahim Oral'ın, Kılıçdaroğlu'nun Alevi olmasının seçmen açısından problem olacağını söylemesi, yeni bir tartışma başlattı.

Oral, "Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Türkiye'nin yüzde 65'i yüzde 70'i muhafazakar profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, farklı bir isimle çıkılır" dedi.

İYİ yönetimi, bu sözler nedeniyle, Halil İbrahim Oral'ı disipline sevk ederken Partinin Genel Başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu ve Alevilerden özür diledi.

Rûdaw Ankara sakinlerine sordu

Rûdaw, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi olması adaylığına engel mi?” sorusunu Ankaralılara sordu:

Emekli Bayram Şimşek; “Normal şartlarda Alevi-Sünni diye bir şey yok, hepimiz kardeşiz. Herkes kendi yoluna bakacak. Şu anda bizim için ileriye bakmak, çocuklarımızın geleceği ve Türkiye’nin geleceği her şeyden daha önemli.”

Ev hanımı Hayat Pınar; “Doğru olması gerekiyor. Ben doğru ve dürüstlüğe çok önem veririm. Doğru, dürüst, düzgün olsun kim olursa olsun. Hepimiz Allah’ın kuluyuz. Bir tane Allah’ımız var. Alevi diye ayrım yapmıyorum, kesinlikle ayrıma karşıyım.”

Emekli Gülistan Karaca; “İnsan olsun, hırsız olmasın, dolandırıcı olmasın. Emekliyiz, emekliyi düşürdüğü hale bak! Bilmem Aleviymiş, Sünniymiş, Ermeniymiş, Kürtmüş, insan olsun insan. Kurban olayım keşke herkes Aleviler gibi dürüst olsa. Haram yemezler, Allah korkusu daha çok Alevilerde.”

Memur Mehmet Arslan; “İnsanlar oy verir, insan olamayanlar vermeyebilir. Çünkü bu bir ahlak meselesidir. Cumhurbaşkanı veyahut herhangi bir yöneticinin dinsel ve etnik kimliğinin bir önemi yoktur. önemli olan ahlaklı olmasıdır. Eğer Kılıçdaroğlu bu standartlara uyuyorsa sakınca yoktur.”

Ev hanımı Nazife Demirer; “Engel değil. Din, dil hiç ayırt edilmemeli. Neden yapılsın ki? Hepimiz Müslümanız, hepimiz aynı ülkenin vatandaşıyız. Neden ayrım olsun?”

Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği hakkında anket

Öte yandan Artıbir Araştırma, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Samsun ve Konya'da bin kişiyle yapılan ankette "Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olması durumunda mezhebi/Alevi olması sizin için bir sorun mu?" sorusu soruldu.

Ankete göre halkın yüzde 86.3'ü Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğinin kendileri açısından bir sorun teşkil etmediğini söyledi.

"Evet sorun" diyenlerin oranı yüzde 9.6'da kalırken yüzde 4.1 ise “Fikrim yok” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli