KÜRT-KAV’dan ‘Dil Hakkı ve Kürt Dili Üzerindeki Baskı’ sempozyumu

14-05-2022
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler KÜRT-KAV 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı İstanbul Sempozyum
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) –  Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı (KÜRT-KAV), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle İstanbul’da “Dil Hakkı ve Kürt Dili Üzerindeki Baskı” konulu bir sempozyum düzenledi. Sempozyuma katılan akademisyenler, yasaklar ve baskılardan farklı olarak, Kürt toplumu içerisindeki parçalanmanın da dilin standartlaşması önündeki engellerden biri olduğuna dikkat çekti.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle bir çok kentte farklı kurum ve örgütler tarafından çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

İstanbul’da ise Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı (KÜRT-KAV), tarafından “Dil Hakkı ve Kürt Dili Üzerindeki Baskı” konulu bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan dört akademisyen, farklı konularda görüş ve önerilerini dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan akademisyen Dç. Dr. Bülent Bilmez, “Kürt coğrafyasının bölünmüş olması, her coğrafyada farklı lehçelerin konuşuluyor olması, her coğrafyada farklı siyasal hareketlerin egemen olması ve bu egemen ulusallaşma süreci tamamlanamıyor. Tüm ezilen halklar için böyle bir problem var ancak Kürtler açısından büyük bir problemdir. Kürt siyasetinin sorumluluğu kendisinde bulması gerekir” dedi.

Sempozyumunda Kürtçe ile ilgili sorunlar, baskı ve sistematik engeller iki oturumda farklı farklı ele alındı.

Türkiye’de anadilde eğitimle ilgili yasal kısıtlamalar devam etse de Kürtçenin geliştirilmesi için çalışmalar da devam ediyor. İstanbul'daki Kürt Araştırmaları Derneği, iki yıl içinde 7 bin kişiye Kürtçe dil eğitimi verdiklerini bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bazı özel kuruluşların verdiği kurslar da devam ediyor. Dilbilimcilere göre, Kürt dilinin en büyük sorunlarından biri, Kürtlerin gerektiği kadar dillerine sahip çıkmaması.

Fransa Rouen Üniversitesi’nden Prof. Salih Akın, “Elbette Kürtçenin Türkiye'de bir statüsü yok. Ancak aileler, ebeveynleri, Kürt siyaseti ve örgütleri bu dili günlük hayatta kullanarak çok şey yapabilir. Bu nedenle ana dili öğrenmenin önemi bilinmelidir. Ebeveynler çocuklarıyla her zaman Kürtçe konuşmalıdır” diye konuştu.

Celadet Ali Bedirhan ve arkadaşları tarafından Şam’da hazırlanan Kürtçe Hawar Dergisi'nin yayın hayatına başladığı 15 Mayıs 1932 Kürt Dil Bayramı olarak kabul ediliyor.

Bu nedenle 2006'dan beri Kürt parti ve örgütler 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olarak kutluyor. Ancak uzmanlar, Kürt dilinin sadece özel günlerde gündeme gelmesi ile yüz yüze kaldığı tehlikelerden kurtulamayacağını, yaşamın her anında kullanılması ve her zaman gündemde olması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli