TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 14 Mart Salı

Cumhuriyet: AKP’de kriz sevinci

 

İktidar referandumda ‘evet’e desteği artırmak için Almanya’dan sonra Hollanda ile yaşanan sorunları kullanacağını itiraf ediyor.

 

Avrupa ile Türk hükümeti arasındaki evet etkinliklerinin yasaklanması üzerine başlayan kriz, Hollanda’nın tutumu ile doruk noktasına ulaşırken krizin altından oy hesapları da çıktı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yarın yapılacak Hollanda seçimlerine işaret ederek, “14’ünden önce Hollanda’da bir etkinlik yapılması çok mümkün gözükmüyor. Ama 14’ünden sonra zannetmiyorum ki Hollanda böyle bir kısıtlama üzerinde dursun” değerlendirmesini yapmasına karşın, iki bakan ülkeye girişte ısrar etti. İşte AKP’lilerin itirafları:

 

Krizin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’daki etkinliğinin yasaklanmasının ardından AB Bakanı Ömer Çelik, “Bir ‘hayır’ yapmak ya da engellemek istiyorlarsa, bunun hiçbir şekilde faydası olmaz. Tam tersi olur” dedi.

 

Yeni Şafak: O anlaşmayı iptal edin

 

Avrupa’nın ırkçılara teslim olması ve Türkiye’ye yönelik skandal uygulamalara imza atması Ankara’yı harekete geçirdi. Türkiye düşmanlığında sınır tanımayan ve anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmeyen AB ile geri kabul anlaşmasının bitirilmesi gündeme geldi.

 

Avrupa ülkelerinin Türk bakanlara ve gurbetçilere yönelik insan hakları ve uluslararası teamülleri hiçe sayan uygulamalarına karşı Türkiye harekete geçti. Son olarak AB'nin Hollanda'yı koruyup, Türkiye'ye itidal çağrısında bulunması, AB'nin yükümlülüklerini yerine getirmediği geri kabul anlaşmasının bitirilmesini gündeme getirdi.

 

FETÖ darbe girişimine karşı Türkiye'nin yanında yer almayıp teröristleri koruyan, referandum çalışmalarında taraf olan ve daha da ileri gidip bakanlara kapıları kapatan, insan hakları ve demokratik hukuk kurallarını çiğneyen, üstüne Türkiye'yi terörle mücadelesinde desteklemediği gibi ağır eleştiriler yönelten Avrupa ülkelerine karşı müeyyideler üzerinde çalışılıyor.

 

Star: Erdoğan korkusu

 

‘Evet’ mitinglerine izin vermeyen Batı başkentlerinin asıl derdi, Türkiye’nin Erdoğan liderliğinde daha da güçlenmesi. Türkçe ‘hayır’ manşetleriyle çıkan gazeteler de delili.

 

Batı değerlerini yerle bir eden skandala ne Merkel ne de Hollande tepki veriyor. Aksine tüm AB liderleri, ağız birliğiyle Hollanda ırkçılığına destek veriyor. Fransız gazetesi Le Figaro, “Cumhurbaşkanı Erdo- ğan’ın Nazi kalıntıları sözü cezalandırılsın mı” anketiyle ‘hayır’cıların dümenine su taşırken Alman devlet televizyonu “hayır” reklamlarına başladı.

 

Avrupa’yı Cumhurbaşkanı Erdoğan korkusu sardı. Hollanda, Almanya ve Avusturya’nın ‘evet’ mitinglerine izin vermemesiyle başlayan Erdoğan korkusu Avrupa basınına da yansıdı.Almanya’da Stern’in Erdoğan’ı hedef alan kapağının ardından İsviçre’de Almanca dilinde ulusal yayın yapan Blick gazetesi, ülkedeki Türk vatandaşlarına manşetten, 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunda hem Türkçe hem de Almanca “Hayır oyu verin” çağrısında bulundu. “Erdoğan’ın diktatörlüğüne hayır oyu kullanın” başlığını atan gazete haberin detayında, “16 Nisan’da, Erdoğan’ın kendi ülkenizde yetkilerini diktatörlük seviyesine çıkarabilecek referandum için sandık başına gideceksiniz. Blick olarak İsviçre’deki bütün Türkleri 16 Nisan’da hayır oyu kullanmaya davet ediyoruz” ifadesine yer verdi.

 

Akşam: Merkel'in cici çocuğu Kandil'in gözdesi

 

Merkel'in serbest kalması için 3 kez aradığı Deniz Yücel'in kirli ilişkilerini AKŞAM deşifre ediyor. Azılı PKK'lıyla aynı otelde kalan, sık sık Kandil'e çıkan 'sözde gazeteci' FETÖ'cülerle de oldukça samimi.

 

Terör örgütü PKK ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri İlker Deniz Yücel için Almanya ‘gazeteci’ tutuklandı yaygarasını kopardı. Almanya Başbakanı Angele Merkel defalarca kez açıklama yaparak Yücel’in serbest bırakılmasını istedi. İstihbarat birimlerinin raporlarına göre ise Yücel’in gazetecilik dışında her türlü faaliyette bulunduğu ortaya çıktı.

 

Türkiye’de kendi adına aldığı değil nişanlısı D.M. adına alınan telefon hattını kullanan Yücel, sadece terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık ile röportaj yapmakla kalmamış. İşte Almanya’nın ‘Gazeteci’ diye kamuoyu oluşturmaya çalıştığı Deniz Yücel’in bağlantıları: Edirne’de 2015 tarihinde bir otelde terör örgütü PKK mensubu  Esra Gültekin ile aynı odada kaldı. Her ikisinin telefon kayıtları incelendiğinde, terör örgütü üyeleri ve örgütün medyadaki üyeleriyle sık sık görüşmeler yaptıkları ortaya çıktı.

 

Sabah: Ey Almanya teröre destek veriyorsun

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hızlı yükselişini hazmedemeyen ülkeler arasında birinci sırada yer alan Almanya’nın, çok acımasız şekilde teröre destek sağladığını söyledi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Mabeyn Köşkü'nde gerçekleştirilen atv-aHaber ortak yayınında Salih Nayman ve Banu El'in sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına izin vermeyen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı saatlerce rehin alan Hollanda ve destekçisi Almanya'ya tepki gösteren Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

 

AB ülkelerinin bir kısmı, hepsini aynı torbanın içerisine koymayalım, maalesef Türkiye'nin yükselişini hazmedemiyorlar ama burada ne yazık ki birinci sırada Almanya var. Almanya çok acımasız bir şekilde teröre destek veriyor.