İşte yanıtı; Maraş’taki depremlerin sebebi ABD'li şirket mi?

14-02-2023
Etiketler Maraş depremi ABD Petrol
A+ A-

Haber Merkezi – Sosyal medyada Maraş/Pazarcık’ta ABD’li bir şirkete ait petrol kuyusu bulunduğu ve depremin sebebinin bu kuyuyla ilgili olduğu iddia ediliyor. Ancak iddiaların aksine petrol kuyusunu ABD değil, TPAO işletiyor.

Özellikle Maraş depremlerinin ardından depremin “yüksek ve gizli teknolojileri ile” ABD’nin gerçekleştirdiği iddiaları sosyal medyada çokça paylaşıldı.

Hatta son dönemde Pazarcık’ta petrol arama çalışmalarının ABD’li bir şirket tarafından yapıldığı şeklinde dezenformasyon yayıldı.

Doğruluk Kontrolleri sitesinden Simge Akkaş’ın yazısına göre, Pazarcık’ta devam eden petrol arama çalışmaları, dolayısıyla petrol kuyuları var, ancak çalışmaları ABD’li bir şirket değil Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı (TPAO) yürütüyor.

İddiadalara konu olan ve Ocak 2022’de gerçekleştiği söylenen patlama ise Pazarcık/Narlı’dan geçen Irak (Kürdistan Bölgesi)-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nda yaşanmış.

Dolayısıyla kanıt olarak sunulan patlamanın petrol arama çalışmaları ile ilgisi yok, patlama var olan bir boru hattında gerçekleşmiş.

İddialar ayrıca hatalı ilişkilendirmeyle 2019’da Maraş’ta gerçekleşen bir deprem tatbikatını da kanıt olarak sunuyor.

Tatbikatı AFAD, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, bu bölgede Dünya’nın sismik faaliyetleri dolayısıyla büyük bir deprem beklendiği için faaliyet planları kapsamında gerçekleştirmişti.

Petrol kuyularının depremleri tetikleyebileceği iddiası hakkında bilim insanlarının görüşleri bulunuyor.

Jeofizik alanında uzman Miles Wilson'ın yaptığı çalışmalarda açılan sondaj deliklerinin jeolojik kırılmaları ne kadar tetiklediği mercek altına alıyor. Çalışmalarda, insan faaliyetiyle ancak küçük depremlerin gerçekleşebileceği açıkça belirtiliyor.

Bu yüzden Maraş'ta gerçekleşen şiddet ve büyüklükteki bir depremi tetikleyebilecek insan yapımı herhangi bir güç veya cihaz yok.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli