İstanbul’da ‘Karanfilli Elma’ atölyesi: ‘Çok romantik ve güzel bir etkinlik’

İstanbul (Rûdaw) –  Kurulduğu 2017 yılından beri pek çok etkinliğe imza atan Chalak Events platformu, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde Sevgililer Günü kapsamında Beyoğlu Taksim’de bulunan Nînova Cafe’de ‘Karanfilli Elma’ (Sêva Mêxekrêj) atölyesi düzenledi.

Rûdaw’a konuşan Chalak Events Koordinatörü Tofan Sunbul, Kürt kültür ve geleneğinde köklü bir geçmişe sahip olan “Karanfilli Elmayı ayakta tutma ve gençlere tanıtma amacında olduklarını belirtti.

Sünbül söyle konuştu:

“Dördüncü kez Karanfilli Elma atölyesini düzenliyoruz. İlk olarak bu atölyeyi 2018 yılında sanatçı Seywan Seidiyan ile birlikte yaptık. Ardından kendi kendimize düzenledik ve her sene de oraganizasyon yapıyoruz. Bu geleneğin tamamen yayılmasını istiyoruz. Bu atölye ile birlikte İstanbul’da yaşayan Kürtlerin ilgi gösterip buraya gelmesini ve sevgilileri için karanfilli elma yapmasını istiyoruz.”

Atölyeye katılan Hicran Cengiz şu ifadeleri kullandı:

“Karanfilli elmanın anlamı aşk ve barıştır. Bu etkinlikle bu geleneğin tekrar görünür olmasını istiyoruz. Karanfilli elmanın kültürümüzde yer aldığını hatırlıyorum. Çocukluğumuzda nine ve dedelerimizin oyunlar eşliğinde bizim için bunları hazırladığını hatırlıyorum. Koku vermesi için bir karanfil ekliyorlardı. Güzel bir koku veriyordu.”

Platformun düzenlediği atölyeye katılan Bilal Akyıldırım ise “Bu çok romantik ve güzel bir etkinlik. Bu elma sevginin bir ifadesi. Yaklaşık 2 saattir bu elmayla uğraşıyorum. Büyük emek istiyor” dedi.

Danimarkalı Klara Breinholt da Rojhılatlı sevgilisi Bawer ile atölyeye katılanlardan.

Kürt kültürünü çok sevdiğini aktaran Breinholt, şöyle konuştu:

“Kürt kültürünü çok seviyorum. Bu ilginç kültürü öğrenmek istiyorum. Sevgilim Kürt. Bana göre bu çok enteresan bir gelenek. Danimarka’da da buna benzer bir gelenek var. Krismıs’ta portakal süslüyoruz.”

Bawer Marufi ise “Rojhılat’ta da bu kültür varmış, ama buraya gelene kadar hiç görmemiştim. Buraya öğrendikten sonra birkaç defa yaptım. İran ve Rojhılat’ta yaptım. Bu, İstanbul’da yaptığım ilk karanfilli elma. Burada olduğum için çok mutluyum” dedi.