Ankara (Rûdaw) - Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü Dedeoğulları ailesinin katliamdan birkaç ay önce maruz bırakıldığı ve 6 kişinin yaralandığı ırkçı saldırıya ilişkin bugün görülen davada polisin Dedeoğlulları ailesi fertlerini dışarı çıkarması üzerine mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 11 Şubat'a ertelenmesine karar verdi. Ailenin avukatlarından Hişyar Özalp, kamuoyunu Dedeoğullları’nı yalnız bıramamaya çağırdı.
Konya’nın Meram ilçesinde silahlı saldırı sonucu 7 kişinin katledildiği Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs 2021’de Çalık ve Keleş ailesi tarafından gerçekleştirilen ırkçı saldırıya ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Dava kapsamında tutuklu yargılanan Ali Keleş (Veli oğlu) ve Lutfi Keleş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) duruşmaya bağlanırken, tutuksuz sanıklar Ali Çalık, Ali Keleş, Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş ve Yahya Çalık salonda hazır bulundu.
Duruşmaya Dedeoğulları ailesinin kalan tek üyesi Çetin Dedeoğulları ile akrabalarının yanı sıra ailenin avukatlarından PDK-Bakur Sözcüsü avukat Hişyar Özalp, HDP Hukuk ve İnsan Haklarında Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Ümit Dede, milletvekilleri Murat Çepni, Hüda Kaya ve Zeynel Özen de katıldı.
Tutuksuz yargılanan sanık Ali Keleş (24) savunmasında, 12 Mayıs’taki kavganın Dedeoğluları ailesinden Barış Dedeoğulları tarafından başlatıldığını ileri sürdü.
Diğer bir sanık Lütfi Keleş de kavgayı ayırmak için çıktığını öne sürerek, kavgayı ayırmaya gittiğini, yumruk yiyince de kavgaya girdiğini söyledi.
Ali Çalık ve Ayşe Keleş de olay yerine kavga etmek için gitmediklerini, kavgayı ayırmak istediklerini savundu.
Diğer sanık Yahya Çalık, o gün akşam saat 21.30 gibi de tarlasına gelen suyu kapatmak için gittiğinde, kalabalık olduğunu gördüğünü, daha sonra kendisine de saldırıldığını iddia etti.
Sanık Yahya Çalık, savunmasına devam ettiği sırada Çetin Dedeoğulları ayağa kalkıp, tepki gösterdi. Bu sırada Dedeoğulları ailesinin diğer yakınlarının da tepki göstermesi üzerine poli müdahalede bulundu.
Arbedenin ardından sanıklar salondan çıkarıldı. Dedeoğulları'nın yakınları da adliyeden uzaklaştırıldı.
“Kamuoyu davaya gereken ilgiyi göstermedi”
Davaya katılan avukat Hişyar Özalp, 12 Mayıs’taki saldırıyı gerçekleştiren ve 30 Temmuz’daki ırkçı katliamı gerçekleştirenlerin de aynı olduğunu, bu yüzden dava dosyasının birleştirilmesini istediklerini söyledi.
Sanıkların savunmaları sırasında alay eder tavırlarla konuştuklarını, Dedeoğulları ailesinin hayatta kalan tek üyesi Çetin Dedeoğulları’nın da buna tepki gösterdiğini belirten Özalp, “Bunun üzerine arbede yaşandı, Polis de müdahale ederek Çetin ve Dedeoğlulları akrabalarını mahkemeden çıkardı. Gazetecileri, mahkemeyi izleyenleri de çıkardılar. Biz bu duruma tepki gösterdik” dedi.
“Bu durum, suçu işleyenlerin devlet güçleri tarafından desteklendiğini gösteriyor. Belli ki saldırıları da kendi başlarına yapmadılar. Katliamla sonuçlanan saldırıya kadarki süreçte saldırgan farklı şehirlere gidip lüks ortellerde kalıyor. Belli ki eğitildi ve bu saldırıyı gerçekleştirdi” dedi.
Özalp, ailenin yakınlarının bugün çok üzgün olduğunu belirterek, “Bu ırkçı bri saldırı. Bakın ABD’de bir siyahi öldürüldüğünde sihayiler ayağa kalkıyor. Keşmir’de bir Keşmirli öldürüldüğünde Hindistan’ı karıştırıyorlar. Dünyanın her yerinde bu tür saldırılara maruz kalan halklar karşı çıkıyor. Ama burada 7 Kürt öldürüldü ama bakıyoruz kamuoyu buna gerektiği gibi ilgi göstermedi. Hiç olmasa bundan sonra bu davaya sahip çıkalım. Hem siyasetçiler, hem medya, hem de sivil kuruluşlar daha duyarlı olmalı ki Kürtler de gücünü, ittifakını göstersin” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın