'Şeyh Said 'tartışmasına CHP, DEM Parti, HÜDA PAR da dahil oldu

13-12-2023
Etiketler HÜDA PAR DEM Parti CHP Şeyh Said
A+ A-

Haber Merkezi – Diyarbakır’da Şeyh Said’in isminin bir bulvara verilmesi üzerinden yürütülen tartışmalar siyaset gündemindeki yerini koruyor. Tartışmalara CHP Lideri Özel, DEM Parti Eş Başkanı Bakırhan, HUDA PAR milletvekili Ramanlı ve Memleket Partisi Lideri İnce de dahil oldu.

Diyarbakır’da yapılacak yeni yola Şeyh Said ismi verileceğinin duyurulmasının ardından başlayan tartışma devam ediyor. Öte yandan en son gazeteci Fatih Altaylı’nın Şeyh Said’e dönük hakaret ve küfürlü açıklamalarına da büyük tepki geldi.

Özgür Özel: Saygılı olmak gerekir, üzüntüleri Atatürk'e mal etmek kimsenin haddi değil

CHP lideri, Şeyh Said için "Konjonktüründe Cumhuriyet'e karşı ayaklanma olduğunu biliyorum. Bastırılırken oluşan acılar torunların kalbini acıtıyorsa saygılı olmak gerekir" dedi.

Dün akşam katıldığı bir TV programında konu hakkında gelen soruya yanıt veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel şunları söyledi:

“Şeyh Said'e hain demem, kahraman demem sizi memnun edecekse... Şeyh Said isyanının kendi konjonktüründe Cumhuriyet'e karşı bir ayaklanma olduğunu biliyorum. Bu ayaklanmanın bastırılması sırasında oluşmuş acılar, bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa, o acıya saygılı olmak gerekir. Ama tarihten ders çıkarmak lazım. Cumhuriyet'in kurucu kadroları, bugünkü gibi iletişim olanaklarının olmadığı, verilen emirlerin takibinin mümkün olmadığı yerde yaşanmış birtakım rahatsızlıklar, üzüntüler varsa bunu Atatürk'e mal etmek, CHP'nin sırtına yük gibi vurmak da kimsenin haddi değil."

İnce: Bu konuda çok netim

Öte yandan Şeyh Said tartışmalarına Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de katıldı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan İnce, "Şeyh Sait haindir. Bu konuda çok netim. Ben, Mustafa Kemal Atatürk'ün tarafındayım!" ifadelerini kullandı.

Bakırhan: Şeyh Said Kürt halkının onuru ve değeridir

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Şeyh Said’e ilişkin hakaret edilmesine tepki gösterdi.

X hesabından Kürtçe paylaşım yapan Bakırhan Bakırhan, “Şeyh Said Kürt halkının onuru ve değeridir. Halkının var olma mücadelesinde büyük emek harcamış ve bu uğurda bedeller ödemiştir.  Onun şahsına yönelik hakaret ve saygısızlığı kabul etmiyoruz. Hakaret edenleri de kınıyoruz” dedi.

Ramanlı: Altaylı’dan bu hakaretinin hesabını soracağız

HÜDAPAR Batman  Milletvekili Serkan Ramanlı da Fatih Altaylı’nın Şeyh Said’e yönelik hakaretlerine tepki gösterdi.

Ramanlı X hesabından yaptığı açıklamada  "Şeref ve haysiyet hakkında en ufak bir fikri dahi olmayan haddini bilmez bir takım zevat, Şeyh Said Efendi Hazretlerinin hatırasına dil uzatmaya cüret etmiş. Şeyh Said Efendi’nin varisleri bize icazet verecek olursa TCK. 130/1'de düzenlenen ‘Kişinin hatırasına hakaret’ kapsamında hukuk önünde  Fatih Altaylı’dan bu hakaretinin hesabını soracağız" dedi.

Altaylı’dan hakaret

Diyarbakır'da kayyım yönetimindeki büyükşehir belediyesinin yapılacak yeni yola Şeyh Sait Bulvarı adını vereceğini duyurmasının ardından gazeteci Fatih Altaylı, kendi programında Şeyh Said’e hakaret dolu sözler sarf etti.

Diyarbakır Baro Başkanı: Suç duyurusunda bulunacağız

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Altaylı’nın hakaretine karşı sessiz durmayacaklarını söyledi.

Ensarioğlu kınada, İYİ Parti disipline sevk etti

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu Şeyh Said'in isminin Diyarbakır'da bir bulvara verilmesine ilişkin başlayan tartışmalar üzerine  “Şeyh Said’e yönelik ithamları şiddetle reddediyorum. Bu tür ithamları ifade edenler toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmek dışında herhangi bir amaca hizmet etmeyenlerdir” şeklinde açıklama yapmıştı.

Bu sözlerin ardından İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak Ensarioğlu'nun sözlerinin partiyle ilişkisi olmadığını belirttti. Zorlu, "Sözkonusu paylaşımla alakalı, genel başkanımızın talimatlarıyla, gereken disiplin süreci ivedilikle başlatılmıştır" dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli