Basın Kanunu teklifinin 29'uncu maddesi kabul edildi: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek
Haber Merkezi - Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Meclis’te birçok maddesi kabul edilen ve kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen kanun teklifinin, yaklaşan seçimler öncesinda gazeteciler ile eleştirel kesimleri susturmaya ve hapse atmaya yönelik olduğunu söyledi.
Durmuş, yasa teklifinin kanunlaşması halinde eleştirel tweet atanların ya da bilgi paylaşanların tutuklu yargılanacağına dikkati çekti
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen ve kamuoyunda “sansür/dezenformasyon yasası” olarak bilinen, "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 29'uncu maddesi kabul edildi.
Söz konusu madde AK Parti ve MHP’nin oylarıyla geçti.
Buna göre; "Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara” 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Söz konusu maddeyi Rûdaw için değerlendiren Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, “Bu sadece gazetecileri ilgilendiren bir kanun değil. Artık sosyal medya kullanıcıları da yaptıkları bir paylaşım nedeniyle ya da paylaştıkları bir bilgi nedeniyle tutuklanıp cezaevine gönderilebilecek” dedi.
Bu kanuna karşı mücadele etmeye devam edeceklerini ifade eden Gökhan Durmuş, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Bu sadece gazetecileri ilgilendiren bir kanun değil”
“AKP hükümetinin ortağı MHP ile birlikte dezenformasyonla mücadele adı altında bugün Meclise sundukları kanun teklifi yasalaşmış olacak. Başından beri bu kanunun dezenformasyonla mücadele değil gazetecilere halka sansür getirecek bir yasa teklifi olduğunu söylüyorduk. Gazetecilere ve meslek örgütlerine sorulmadan hazırlanmış, sarayın talimatıyla hazırlanmış ve sadece gazetecileri değil toplumun eleştirel bütün kesimlerini susturmaya yönelik bir kanun teklifi olduğunu ifade ediyorduk. Buna karşı eylemler de yaptık, tepkimizi gösterdik ama bütün itirazlarımıza rağmen iktidar oy çokluğunu kullanarak bugün bunu yasallaştırmaya çalışıyor. Bu kanun yasalaştıktan sonra ne olacak? Elbette biz meslek örgütleri bu mücadeleyi bırakmayacağız. Her yerde kanunu ifşa etmeye devam edeceğiz; ama bütün Türkiye'nin görmesi gereken şey asıl olarak şu: Bu sadece gazetecileri ilgilendiren bir kanun değil. Artık sosyal medya kullanıcıları da yaptıkları bir paylaşım nedeniyle ya da paylaştıkları bir bilgi nedeniyle tutuklanıp cezaevine gönderilebilecek. Tasarıdaki en kritik madde 29’uncu maddeydi. Bugün 29. madde de yasalaştı ve artık paylaşılan bilgi, haber eğer iktidar tarafından beğenilmiyorsa sözde dezenformasyonla mücadele adı altında bu paylaşımları yapan insanlar cezaevine atılacak. 1 yıldan 3 yıla kadar tutuklu yargılanabilecekler. Bu şu anlama geliyor: Tam seçim öncesinde iktidar özellikle medyanın büyük çoğunluğunu kontrol altına almış olsa da sosyal medyayı da kontrol etme, sosyal medyada da hükümet aleyhindeki paylaşımların önüne geçmek üzere hazırladığı bir kanun teklifiydi. Ve artık Türkiye'nin seçim sürecine de girdiğini düşünürsek ve sosyal medya alanındaki bant daraltmalarının da devreye girdiğini düşünürsek artık haberleşmenin önüne geçilecek. İktidarın yaptıkları Türkiye toplumuna ulaşamayacak, mümkün olduğunca bunun önüne geçmeye çalışacaklar.”