TBMM'de ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ oturumu protestolar nedeniyle ertelendi

13-10-2022
Etiketler TBMM Sansür Yasası Dezenformasyonla Mücadele Yasası CHP HDP
A+ A-

Haber Merkezi – TBMM’de Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü sırada muhalefetin “sansür yasası” olarak adlandırdığı 29. maddeye gelindiğinde muhalefet sıraları pankart açıp dakikalarca alkışlı protesto yaptı. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, TBMM İçtüzüğü'nün 68. maddesi gereği Genel Kurulu kapatırken görüşmeler bugün sürecek.

İktidar kanadı tarafından "Dezenformasyonla Mücadele Yasası" tanımıyla ifade edilen, yasaya itiraz edenler tarafından "sansür yasası" ve "sosyal medya yasası" olarak anılan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor.

Muhalefet milletvekilleri “basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri” içeren kanun teklifinin 29. maddesine gelindiğinde alkışlı protesto eylemi yaptı.

Teklifi'nin, "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngören 29. maddeye geçildiğinde CHP milletvekilleri ayağa kalkarak alkışlı protestoya başladı.

Milletvekilleri "Sansüre hayır" sloganlarıyla görüşmelerin sürmesini engelledi.

CHP'liler "29'a hayır" sloganı attı. HDP grubu ise ayağa kalkarak, ellerindeki "Gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz" yazılı pankartları basın locasına ve AK Partili milletvekillerine gösterdi.

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, oturuma ara verdi, ancak verilen aranın ardından da CHP grubunun protestosu sürdü.

Milletvekillerinin protestolarını devam ettirmesi üzerine Akar, birleşime bir kez daha ara verdi.

Türk Ceza Kanunu'nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde de şöyle:

"MADDE 217/A

(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli