Ankara’da bağımsızlık referandumu paneli

13-10-2017
Rûdaw
Ankara
Ankara
Etiketler İRAM Kürdistan Referandumu
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) bugün Ankara’da “IKBY'deki Referandum’un İran Kürtleri’ne Etkisi” adı altında bir panel düzenledi. 

 

Panelde konuşan İRAM İç Politika Uzmanı Mehmet Koç, “Türkiye’deki Kürtler referandumu kutlanmak için caddelere çıkmadı. Oysaki İran’daki Kürtler açık bir şekilde caddelere çıkarak kutlama yaptı. Kuzey Irak’taki Kürtler ise günlerce kutlama yaptı” dedi.

 

"İran'da silahlı Kürt güçlerinin uzun zamandır faaliyet gösterdiklerini" söyleyen Mehmet Koç, “Söz konusu güçler bunu zaten dillendiriyordu. Bu nedenle İran’da Kürt ulusalcılığı yükselerek, hükümete karşı güvene sahip oldular” ifadesini kullandı.

 

Siyasi baskılardan dolayı 20 yıl önce İsveç’e yerleşmek zorunda kalan Rojhılatlı (İran Kürdistanı) akademisyen Halid Heyati de panele katılan isimler arasındaydı.

 

Rûdaw’a konuşan Linköping Üniversitesi Öğretim Üyesi Halid Heyati, “Güney Kürtlerinin bağımsızlığa gitmesi, İran’ın çıkarına değil” dedi.

 

Halid Heyati, “İran bağımsızlık projesini sabote etmek istiyor. İran’ın çıkarına olmadığı için de girişimlerde bulunuyor. Çünkü İran Şii bir sisteme sahip. Ancak Ortadoğu’daki güçlerin İran’ın projesinin yerine getireceğine inanmıyorum. İran’ın konuya ilişkin projesinde başarı olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

 

Katılımcılar panelde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumuna ilişkin soruları da yanıtladı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli