VİDEO - Gaming İstanbul 2024 Fuarı renkli görüntülere sahne oldu

İstanbul (Rûdaw) – Gaming İstanbul 2024 Fuarı geniş ve renkli bir katılımla başladı. Fuarın konukları, dijital oyunların hayatın keyifli yönlerinden biri olduğunu vurguluyorlar.

Gaming İstanbul 2024 oyunseverlerle buluştu. 13–15 Eylül tarihleri arasında Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, en yeni oyunlar, e-spor turnuvaları ve renkli cosplay yarışmalarıyla dikkat çekiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda gerçekleşen etkinlik, oyunseverlere unutulmaz anlar yaşatıyor.

Teknoloji ve bilimdeki ilerlemeler, dünya genelinde yenilikler sunuyor. Dijital oyun dünyası, gerçek dünyanın ötesinde bir gerçeklik sunuyor.

Bu sektörün dünya çapındaki büyüklüğü artarak devam ediyor ve sektörde milyonlarca dolarlık bir ekonomik hacim mevcut.

Her gün milyonlarca genç, bilgisayarlarında bu sanal dünyalarda yeni bir yaşam oluşturuyorlar.

İstanbul'da bu alanda etkileyici bir sergi düzenleniyor ve birçok kişi kostüm, makyaj ve farklı aksesuarlarla sergiye katılıyor. Ayrıca 20 ülkeden şirketler sergide yer alıyor.

Özellikle Zy'e'nin standı, dijital oyun karakterlerinin kostüm ve makyajlarıyla dikkat çekiyor.

Türkiye'deki verilere göre yaklaşık 47 milyon kişi dijital oyunlarla ilgileniyor.

"Ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz"

Bir şirketin yetkilisi Kerem Aydın, dijital oyun ekosisteminin Türkiye'de çok gelişmiş olduğunu ve uzun bir yolun henüz başında olduklarını belirtti:

“Türkiye’de oyun ekosistemi çok gelişmiş durumda. Daha alacak çok yolumuz var.  Dünyayla da yarışır durumdayız. Bunun da bilincinde olarak İstanbul Teknokent öncülüğünde Türkiye oyun kümelenmesi adı altında bir kümelenmede kuruyoruz. Bu kümelenmenin içerisinde Türkiye’deki oyun aktörlerini bir araya getiriyoruz. Hem bununla da Gaming2 İstanbul Fuarını düzenleyen firmalarımız olsun bunların hepsinin katılımıyla ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. “

Dünya genelinde dijital oyun sektörünün büyüklüğü 240 milyar doları aştı. Ayrıca 3 milyardan fazla kişi, yaşamlarının bir kısmını dijital oyunlarda geçiriyor.

Kamil Tek, dijital oyunları sadece bir eğlence aracı olarak görüyor ve yaşamını bilgisayar oyunlarıyla geçirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Ben genellikle bilgisayarın başındayken çalışıyorum. Oyun mu gerçek hayat mı? Elbette gerçek hayat beni daha çok motive ediyor. Gerçek hayatı okul olarak söylemiyorum. Oyun benim için sadece bir eğlence aracı.”

Ceyla Zilek ise şunları dile getirdi:

“Ben aynı zamanda bir öğrenciyim. Okula gidiyorum. Bazen bu alay konusu olabiliyor. Hocalarım dalga geçebiliyor ama bunlar tatlı şeyler. Hiçbiri bana bir problem oluşturmuyor. Ailem, çevrem ve arkadaşlarım bu konuda bana destek veriyor. Bence süper bir şey benim için.”

Fuara katılan Ceylin isimli genç kadın ise şunları dile getirdi:

“Bu tarz oyunlar insanların hayal dünyasını genişletiyor ve bence çok güzel bir şey. Hayatın her alanında oyunlar vardır. Filmler, çizgi filmler, animasyonlar vardır. O yüzden oyunların hayatımdaki yeri büyük.”

Türkiye, oyun ve dijital sektörlerinde gelişmiş ülkeler arasında yer alıyor. Bu sektörde harcama yapan kişi sayısı 12 milyondan fazla.

Türkiye'nin dijital pazarındaki büyüklüğü yaklaşık 2 milyar doları buluyor.

İstanbul, geçen yıl Londra'nın ardından sektördeki en büyük anlaşmaların yapıldığı ikinci şehir oldu.

Üç gün sürecek olan fuarı en az 45 bin kişinin ziyaret ederek, yeni oyun ve teknolojileri deneyimleme fırsatı bulması bekleniyor.