ABD’den Türkiye’ye 'İran’ı ikna edin' çağrısı

Haber Merkezi - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye ve İran ile ilişkileri olan diğer müttefiklerden Tahran'ı gerginliği azaltmaya ikna etmelerini istediklerini belirtti.

Flake, Ankara'daki görev süresinin sonuna yaklaşırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'Gerilimin tırmanmayacağından eminler'

Reuters'ın aktardığına göre İstanbul'da basın mensupları ile bir araya gelen Flake, "İran ile herhangi bir ilişkisi bulunan tüm müttefiklerimizden gerilimin yatışması için çaba göstermelerini istedik. Bu ülkelere Türkiye de dahil" ifadelerini kullandı. Türkiye'deki muhataplarının Orta Doğu'daki durumun daha da tırmanmamasını sağlamak için 'ellerinden geleni yaptığını' söyleyen Flake, şöyle devam etti: "Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar."

'Erdoğan'ın söylemi arabuluculuğu zorlaştırıyor'

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik söylemlerinin, Türkiye'nin bu konuda 'ara bulucu rolü oynamasını zorlaştırdığını' ifade eden ABD'li diplomat, ABD ile Türkiye arasında Gazze konusundaki görüş ayrılıklarının, Washinton yönetiminin aktif bir şekilde ateşkes çağrısı yapmaya başlamasıyla azaldığını ancak hala devam ettiğini dile getirdi.

ABD ile Rusya arasında Türkiye'de gerçekleştirilen esir takasına da değinen Flake, müzakere sürecinde yer almayan Ankara'nın 'lojistik alanında yer aldığını ve önemli bir rol oynadığını' söyledi.

'Rusya şikayet ediyor'

Rusya'ya ihracat konusuna da işaret eden Flake, Türkiye'ye işbirliği çağrısında bulundu ve şu ifadeleri kullandı: "Hâlâ Türkiye'den önemli ürünler gittiğini görüyoruz. Bu yüzden orada daha iyi bir iş birliği arıyoruz ve birçok yönden bunu elde ediyoruz. Rusya'nın şikayet ettiğini biliyorum, bu iyi bir işaret."