Suriye muhalefeti İstanbul’da toplandı

Erbil (Rûdaw) – Türkiye destekli Suriyeli muhalefetin siyasi kanadı, Çavuşoğlu’nun açıklamalarının ardından yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere İstanbul’da bir araya geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Suriyeli muhalif gruplar ile Suriye hükumeti hükümeti arasında uzlaşma mesajının ardından Suriye’nin kuzeyi ile Rojava’da Türkiye destekli muhalif grupların kontrolündeki bölgelerde protesto gösterileri düzenlenişti.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye destekli Suriye muhalefetinin temsilcileri İstanbul’da bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının sonucuna ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Ne olmuştu?

Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nda 2021 yılının Kasım ayında Belgrad’da yapılan “Bağlantısızlar Konferansı” toplantısında Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad ile ayaküstü konuştuklarını belirterek şunları söylemişti:

“Teröristlerin temizlenmesi lazım. Muhalif olan Suriyelilerle Rejim arasında bir barışın gerekli olduğunu ve Türkiye olarak destek vereceğimizi her zaman söylüyoruz”. Bölücü terör örgütlerine karşı verilecek mücadeleyi de biz destekleriz. Suriye topraklarında gözümüz yok. Ama Suriye'de birlik beraberlik olmazsa Suriye bölünebilir. Bunu engelleyebilmek için Suriye'de güçlü bir yönetim lazım. Onun dışında herhangi bir temas olmadı.”

Bu açıklamadan sonra Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’da muhalif grupların kontrolündeki Azez, Mare, Cerablus ve İdlib bölgesinde protesto gösterileri düzenlendi.

“Asla barışmayacağız”şeklinde slogan aran gösteriler esnasında Türkiye ve Suriye Ulusal Koalisyonu’nu temsil eden kurumlara saldırılar gerçekleştirildi.

Gelişmelerin ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, “Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir" açıklamasını yaptı.

Suriye Milli Ordusu ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da gösterileri “provokasyon” diye niteleyerek kınama mesajları yayımladı.

Açıklamada, Türkiye ile güçlü dayanışma içinde olunduğu belirtildi.