Türkiye: Irak ile işbirliğine hazırız

Haber Merkezi - Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkesinde bulunan PKK unsurlarına karşı gerekli önlemleri almak öncelikle Irak’ın sorumluluğundadır” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Erbil’in Soran ilçesinin Sidekan bölgesinde düzenlenen ve 2 Irak Sınır Muhafızı’nın hayatını kaybettiği SİHA’lı saldırının ardından yaşanan gerilime ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, PKK’nin Irak’tan Türkiye’ye yönelik saldırılar düzenlediği belirtildi.

PKK’nin Irak’ın egemenliği, toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarına meydan okuduğu kaydedilen açıklamada, “Ülkesinde bulunan PKK unsurlarına karşı gerekli önlemleri almak öncelikle Irak’ın sorumluluğundadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu hususta ülkemiz Irak ile işbirliğine hazırdır. Ancak Irak’taki PKK varlığına göz yumulmaya devam edilmesi halinde ülkemiz sınırlarının güvenliği için nerede olursa olsun gerekli göreceği tedbirleri şimdiye kadar olduğu gibi almakta kararlıdır. Irak’ı bu doğrultuda gerekli adımları atmaya, bu durumu fırsat bilip ülkemize yönelik mesnetsiz iddialarda bulunan diğer bazı ülke ve bölgesel örgütleri de teröristleri cesaretlendiren ve terörle mücadelede çifte standart içeren yaklaşımlarına son vererek, ilkeli bir tutum takınmaya davet ediyoruz.”

İki Kürt komutan hayatını kaybetti

10 Ağustos’ta Soran ilçesi sınırlarında PKK ile Irak Sınır Muahfızları arasında yaşanan kısa süreli çatışmanın ardından tansiyonu düşürmek için bölgeye giden Irak Sınır Muhafızları komutanları, PKK’lilerle görüştükler sırada, TSK’ya ait SİHA’lar tarafından bombalanmıştı.

Bombardımdan Irak Sınır Muhafızları (IBP) 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybederken Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan ve bir asker de yaralandı.

Bağdat Ankara’ya nota verdi

Dün Irak Dışişleri Bakanlığına çağrılan Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisine saldırılarla ilgili yazılı bir muhtıra verildi. Bağdat yönetimi daha önce de saldırılarla ilgili Ankara’ya iki kez nota vermişti.