Barış süreci yeniden gündeme gelecek mi?

Ankara (Rûdaw) - Türkiye’de 24 Haziran seçimlerinin ardından, barış sürecinin yeniden başlaması gündeme geldi.

 

Hükümete yakın siyaset uzmanları, 24 Haziran seçimiyle tüm yetkilerin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olacağını belirterek, barış sürecinin yeniden başlamasının daha kolay olacağını savunuyor.

 

HDP ile PKK arasında yeni bir sürecin başlayacağını iddia eden uzmanlar, barış sürecinin yeniden başlaması halinde HDP ile PKK’nin muhatap alınmayacağını bunların yerine Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) muhatap alacağı görüşündeler.

 

Rûdaw’a konuşan siyaset yorumcusu Hilmi Daşdemir, “Mutlaka yeni bir süreç başlama ihtiyacı vardır. Burada sosyal bir rehabilitasyonun yapılması gerekiyor. Bu süreçte PKK ile HDP’nin rolü meydandan kaldırarak, sivil taraflara inisiyatif verilecektir. Ama burada MHP’nin de kabul edeceği bir süreç olacaktır” dedi.

 

Halkların Demokratik Partisi de (HDP), yeni bir sürece gereksinim olduğu görüşündedir.

 

Rûdaw’a konuşan HDP Urfa Miletvekili Ömer Öcalan, konuya ilişkin şunları söyledi:

 

“Kürdistan’da, Kürtler temsil edilişlerini ispatlamış durumdalar. HDP güçlü bir şekilde parlamentodaki yerini almış durumdadır. 67 parlamenter bu halkı temsil edecek. Bu çerçevede de baktığımızda muhatabın partimiz olacağını düşünüyoruz. Partimiz bu çerçevede mücadele edecektir.”

24 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye’de barış sürecinin yeniden başlaması gündeme gelsede, Türk yetkililerden konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.